SBA avizuje úsilie o spoluorganizovanie majstrovstiev Európy

Slovenská basketbalová asociácia (SBA) prejavila záujem o usporiadanie jednej zo skupín na kontinentálnom šampionáte žien v roku 2027, pričom o dva roky neskôr by sa Slovensko chcelo podobne zapojiť do ME mužov.

V novembri minulého roka Európska basketbalová federácia (FIBA Europe) potvrdila ako hostiteľské krajiny ME žien 2027 Fínsko a Litvu. Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) však uviedla aj možnosť účasti tretej či štvrtej krajiny, tak ako v roku 2025.

Okrem Švédska a Belgicka sa stalo záujemcom Slovensko. „Po zvolení nového prezidenta asociácie Michala Ondruša a deklarácii ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky o podpore organizácie významných medzinárodných podujatí sme vypracovali v basketbale stratégiu do roku 2029. Prvým krokom je organizácia mládežníckeho Eurobasketu a druhým kandidatúra na usporiadanie jednej skupiny ME žien 2027. Pomohlo, že FIBA na rok 2027 potvrdila formát so štyrmi hostiteľmi v skupinovej časti,“ vysvetlil pre portál slovakbasket.sk generálny sekretár SBA Andrej Kuffa.

Ďalšie hostiteľské krajiny kontinentálneho šampionátu žien 2027 oznámi FIBA v novembri tohto roku. „Ohlasy z FIBA sú dobré. Pozitívne vnímajú našu aktivitu a snahu o spoluorganizovanie. Výborné ohlasy prichádzajú aj zvnútra basketbalového hnutia na Slovensku,“ konštatoval Kuffa.

SBA sa môže oprieť o infraštruktúru. Na prípadné spoluorganizovanie šampionátu by použila vynovenú GoPass arénu v Bratislave.

„Niektoré požiadavky FIBA sú splnené s prižmúrenými očami. Keď sme však túto možnosť prezentovali pred FIBA, dostali sme spätnú väzbu, že by nemali problém, najmä kvôli vnútornému vybaveniu haly počas samotného zápasu. Vznikom ministerstva športu máme deklarovanú podporu minimálne pre Eurobasket mládeže a práve Eurobasketu žien. Sú aj plány na budovanie minimálne jednej multifunkčnej haly v Bratislave,“ prezradil Kuffa.

(tasr)