Zvýšenie DPH výrazne navýši ceny, nižšia daň na potraviny to nevyváži, tvrdí PS

Balík opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur v utorok predstavila vládna koalícia.

„Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) o tri percentuálne body bude znamenať výrazný rast cien. Nepatrne nižšia DPH na potraviny ho nevyváži,“ vyjadril sa poslanec opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Štefan Kišš.

Jedným z konsolidačných opatrení na rok 2025 je aj zavedenie 10-percentného viazania personálnych výdavkov na štátnych úradníkov a zamestnancov vo verejnej službe, čo by malo priniesť 124 miliónov eur. Podľa Kišša sa však vláda na sebe šetriť nechystá, 10-percentné prepúšťanie v štátnej správe je podľa neho jediné výdavkové opatrenie. „Máme dôvodnú obavu, že bude chaotické a uškodí Slovensku,“ uviedol Kišš.

Vďaka konsolidačnému balíku má deficit budúci rok klesnúť na 4,7 percent hrubého domáceho produktu. Jeho súčasťou je zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 percent a zároveň pokles jej zníženej sadzby na 5 percent, ale aj zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy či zvýšenie firemnej dane od určitej výšky príjmu.

(tasr)