Patrioti pre Európu nominujú Elona Muska na Sacharovovu cenu za slobodu myslenia

Europoslanec András László uviedol, že Musk by si ocenenie zaslúžil, keďže jeho sociálna sieť X jedinečným spôsobom chráni slobodu slova.

Elon Musk. Foto: TASR/AP Elon Musk. Foto: TASR/AP

O rovnakú úlohu, akú má sieť X, by sa mali podľa poslanca Patriotov pre Európu usilovať všetky sociálne siete.

„Ľudia chcú viac slobody prejavu, nie menej! Väčšina ľudí by sa však namiesto toho rozhodla pre cenzúru, či už dobrovoľne, alebo kvôli šikanovaniu zo strany vlády,“ napísal László.

Sacharovova cena za slobodu myslenia, ktorá bola prvý raz udelená v roku 1988 Nelsonovi Mandelovi a Anatolijovi Marčenkovi, je najvyššou poctou, ktorú Európska únia prejavuje k práci v oblasti ľudských práv.

Cenu doteraz udelili disidentom, politickým vodcom, novinárom, právnikom, aktivistom občianskej spoločnosti, spisovateľom, matkám, manželkám, vodcom menšín, protiteroristickej skupine, mierovým aktivistom či OSN.

Europarlament udeľuje Sacharovovu cenu s finančným príspevkom 50-tisíc eur na slávnostnom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu koncom každého roka.

(max)


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok