Hizballáh potvrdil smrť svojho veliteľa pri izraelskom útoku

Proiránske militantné hnutie Hizballáh v piatok potvrdilo, že izraelský útok v Bejrúte pripravil o život jeho vysokopostaveného veliteľa a jedného zo zakladajúcich členov Ibráhima Ákila.

GX7FFKEXMAAJIAJ Situácia po izraelskom útoku na predmestie Bejrútu. Foto: X/OSINTdefender

Hizballáh opísal Ákila ako „veľkého džihádistického veliteľa“, ktorý sa „pripojil k sprievodu svojich bratov, veľkých martýrov, po požehnanom živote naplnenom džihádom, prácou, bolesťou, obetami, nebezpečenstvom, výzvami, úspechmi a víťazstvami“.

Ákil bol členom Rady džihádu, najvyššieho vojenského orgánu hnutia. Spojené štáty vypísali za dolapenie Ákila odmenu sedem miliónov dolárov, pretože ho chceli stíhať za jeho úlohu pri bombovom útoku na kasárne americkej námornej pechoty v Bejrúte z roku 1983, ako aj za podiel na vzatí amerických a nemeckých rukojemníkov v Libanone v 80. rokoch 20. storočia. Izrael sa ho neúspešne pokúsil eliminovať začiatkom 90. rokov 20. storočia.        

(tasr, ap)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok