Syn zabitého lídra Hamasu tvrdí, že jeho otec odmietol dodhodu o nezávislosti

Syn zabitého lídra hnutia Hamas, Abd al-Salám Haníja, tvrdí, že jeho otec Ismáíl Haníja odmietol ponuku na vytvorenie palestínskeho štátu v Gaze, ktorú mu predložil Jared Kushner, poradca bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Vodca Hamasu Haníja bol zabitý v Teheráne, tvrdia iránske Revoluèné gardy Ismaíl Haníja. Foto: TASR/AP

Táto ponuka údajne zahŕňala miliardové investície do Gazy výmenou za odzbrojenie Hamasu. Haníja ponuku odmietol s tým, že nechce oddeliť Gazu od zvyšku Palestíny.

Abd al-Salám Haníja zároveň odmietol tvrdenie, že Gaza je „väzenie pod holým nebom“, a opísal ako sa vďaka medzinárodnej pomoci, najmä z arabských krajín, Gaza premenila na moderné miesto s promenádami a reštauráciami, referuje web MEMRI.

Ismáíl Haníja zomrel tento rok v júli pri atentáte v Teheráne, za ktorý Irán obvinil Izrael. Izraelská armáda v súčasnosti pokračuje vo vojenskej operácii v Pásme Gazy v reakcii na teroristický útok Hamasu, ktorý si minulý rok vyžiadal viac ako 1200 obetí.

Podľa Hamasu si izraelská operácia v Gaze doteraz vyžiadala už viac ako 40-tisíc obetí, pričom desiatky izraelských rukojemníkov zostávajú v zajatí.

(mm)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok