Eurokomisia na pôde WTO napadla antisubvenčné konanie Číny proti dovozu mliečnych výrobkov

„Čínske vyšetrovanie týkajúce sa mlieka a mliečnych výrobkov z EÚ je založené na pochybných obvineniach a nedostatočných dôkazoch, preto ho budeme naďalej rázne napádať na všetkých dostupných miestach,“ vyhlásil eurokomisár Valdis Dombrovskis.

Valdis Dombrovskis Valdis Dombrovskis. Foto: TASR/AP

Výkonný podpredseda Európskej komisie pre obchod tiež potvrdil, že EÚ robí všetko pre to, aby ochránila výrobcov mlieka v Únii pred zneužívaním nástrojov na ochranu obchodu. „Zároveň vyzývame Čínu, aby ho (vyšetrovanie) okamžite ukončila,“ uviedol Dombrovskis.

Eurokomisia v tlačovej správe pripomenula, že je to prvýkrát, čo sa EÚ rozhodla napadnúť vyšetrovanie v štádiu jeho začatia.

Opatrenie EÚ bolo podnietené tým, že Čína v krátkom čase iniciovala opatrenia na ochranu obchodu na základe „pochybných obvinení a nedostatočných dôkazov“.

Komisia zdôraznila, že plní svoj záväzok brániť záujmy mliekarenského priemyslu EÚ a spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ proti nezákonným právnym konaniam.

Zo stanoviska EK vyplýva, že exekutíva EÚ od začiatku pozorne sledovala prešetrovania čínskej strany v plnej spolupráci s vyvážajúcimi výrobcami z krajín EÚ a orgánmi členských štátov.

„Európska komisia je odhodlaná plne využiť všetky dostupné právne prostriedky na obranu priemyslu EÚ pred zneužívaním nástrojov na ochranu obchodu,“ uvádza sa v tlačovej správe eurokomisie.

Konzultácie, o ktoré v pondelok EÚ požiadala, predstavujú prvý krok v konaní o urovnaní sporov na pôde Svetovej obchodnej orgnizácie (WTO). Ak nepovedú k uspokojivému riešeniu, EÚ by mohla požiadať, aby WTO zriadila porotu, ktorá by rozhodla o tomto vyšetrovaní.

Komisia spresnila, že Čína začala svoje vyšetrovanie v oblasti dovozu mlieka a mliečnych výrobkov 21. augusta 2024. Cieľom vyšetrovania je tekuté mlieko a smotana s obsahom tuku vyšším ako 10 percent a rôzne druhy syrov z EÚ.

Vyšetrovanie sa zameriava na dotácie v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ako aj na niektoré národné a regionálne programy. Komisia je presvedčená, že tieto systémy subvencií sú plne v súlade s medzinárodnými pravidlami a nespôsobujú ujmu čínskemu mliekarenskému priemyslu.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok