Bývalých dôstojníkov ŠtB odsúdili za rozloženie kapely Pražský výběr

Václav Sklenář dostal dva roky podmienečného odňatia slobody, Jiří Karásek 2,5 roka, a to za zneužitie právomoci úradnej osoby. Obvodný súd Praha I im tiež udelil peňažnú pokutu 18-tisíc a 15-tisíc českých korún (asi 720 a 600 eur).

Išlo o potvrdenie dohody o vine a treste, ktorú obaja uzavreli so štátnou zástupkyňou, informovala televízia ČT24 s tým, že tresty sú na dolnej hranici trestnej sadzby. Súd podľa nej prihliadol k tomu, že sa obaja priznali a tiež, že sú už v dôchodkovom veku.

Pre členov kapely ide podľa ich vyjadrení o politické zadosťučinenie, i keď výška trestu podľa nich nezodpovedá tomu, akým následkom museli pre činnosť dôstojníkov čeliť. Práve na popud dvoch odsúdených bola celej kapele odobraná umelecká kvalifikácia, v dôsledku čoho nemohli hrať na koncertoch či vystupovať v televíznych alebo rozhlasových programoch.

Jazzrockovú, neskôr rockovú formáciu Pražský výběr založil v roku 1975 Michael Kocáb. Po jednom z koncertov v Hradci Králové v januári 1983 skupine zakázali činnosť. Dôvodom bolo, že na ňom údajne predávala neoficiálne plagáty, čím sa „nezákonne finančne obohacovala“, alebo to, že namiesto troch koncertov odohrala štyri, čo nebolo v zmluve. Na pódiu sa skupina opäť objavila až v roku 1987.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok