Skupina MOL, kam patrí aj Slovnaft, uzavrela s Azerbajdžanom dohodu o plyne

Dohoda sa týka rozvoja ložísk zemného plynu na uhľovodíkovom poli Azeri - Chirag - Deepwater Gunashli (ACG).

Poh¾ady na Bratislavu z Bratislavského hradu Na snímke pohľad z Bratislavského hradu na rafinériu Slovnaft, Starý most a rieku Dunaj. V Bratislave 7. novembra 2023. Foto: Dano Veselský/TASR

Skupina tiež podpísala memorandum o porozumení so Štátnou ropnou spoločnosťou Azerbajdžanskej republiky (SOCAR) s cieľom posúdiť ďalšie potenciálne možnosti spolupráce v oblasti prieskumu uhľovodíkov v Azerbajdžane, informovali v pondelok jej predstavila.

MOL má v súčasnosti pozíciu tretieho najväčšieho akcionára na poli ACG a touto dohodou rozširuje svoju pôsobnosť a rozvoj ložísk zemného plynu.

„Nové podnikateľské dohody menia a dopĺňajú súčasnú dohodu o zdieľaní ťažby na uhľovodíkovom poli ACG a umožňujú zmluvným stranám pokračovať v prieskume, posudzovaní, rozvoji a ťažbe z ložísk zemného plynu na poli ACG. Predpokladá sa, že samostatné ložiská zemného plynu na poli ACG sú významné, s takmer 112 miliardami kubických metrov zemného plynu,“ priblížila skupina.

Na plošine West Chirag sa už mali začať práce na ťažobnom vrte, pričom prvé kubické metre plynu očakáva skupina v budúcom roku. Dáta z tohto vrtu by mali slúžiť aj na zhodnotenie ložiska pre ďalší plánovaný rozvoj.

Generálny riaditeľ Skupiny MOL Zsolt Hernádi a generálny riaditeľ spoločnosti SOCAR Rovshan Najaf zároveň podpísali v Baku memorandum o porozumení s cieľom zhodnotiť potenciálne možnosti prieskumu uhľovodíkov v regióne Shamakhi – Gobustan. V rámci memoranda o porozumení mala skupina potvrdiť zámer prispieť svojimi skúsenosťami, technickými a podnikateľskými znalosťami, ako aj finančnými zdrojmi k ďalšiemu rozvoju ťažby uhľovodíkov v Azerbajdžane.

„Je to tiež významný deň pre hospodársku spoluprácu medzi Azerbajdžanom a Maďarskom. Vďaka vynikajúcim vzťahom na úrovni vlád oboch krajín prehlbujeme našu podnikateľskú spoluprácu. ACG je naším korunovačným klenotom, keďže je najväčším medzinárodným prispievateľom k našej produkcii uhľovodíkov. Účasť Skupiny MOL na tomto projekte je vlajkovou loďou hospodárskeho prepojenia oboch krajín. ACG zároveň zohráva kľúčovú úlohu aj v bezpečnosti dodávok energií pre strednú Európu,“ uzavrel Hernádi.

(tasr)


Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok