KDH chce obmedziť reklamu na hazard a zvýšiť odvod

Kresťanskí demokrati nechcú hazardovať s budúcnosťou rodín a detí na Slovensku. Preto predstavujú novelu zákona o reklame tak, aby reklamu na hazard nebolo možné vysielať v televízii v čase od 6:00 do 22:00.

Tlaèový brífing po zasadnutí celoslovenskej rady Kresanskodemokratického hnutia v Trenèíne Milan Majerský. Foto: Radoval Stoklasa/TASR

KDH chce týmto riešením znížiť riziko impulzívneho a neuváženého správania, ktoré môže viesť k závislostiam. „Hazard zožiera osobnosť človeka, zožiera rodiny a aj jej rozpočet. Ja sám som ako primátor Levoče rušil hazard v meste. To nie je len téma konzervatívnych politikov, ide totiž o zožieranie osobnosti človeka,“ vyhlásil predseda KDH Milan Majerský.

Ako redakciu informovala hovorkyňa hnutia Lenka Kovár, návrh novely zákona o reklame predkladá poslanec Marián Čaučík. „Sme presvedčení, že hazard je rakovinou rodín a tento trend je rastúci. Slováci v roku 2023 minuli na hazard 1, 32 miliárd eur, čo je oproti roku 2022 o 130 miliónov eur viac. Reklama na Slovensku nie je obmedzená a chýba aj komunikačná osveta,“ povedal.

Strana chce podľa vlastných slov chrániť najzraniteľnejšie skupiny spoločnosti a minimalizovať riziká spojené so závislosťou. „Cieľom novely zákona nie je úplne eliminovať reklamu na hazardné hry, ale vytvoriť spravodlivé a zodpovedné prostredie, v ktorom budú tieto hry prezentované s primeranou mierou. Považujeme za nevyhnutné, aby reklamné aktivity prebiehali v čase, kedy je najnižšia pravdepodobnosť, že ich uvidia deti a mladiství,“ dodal Čaučík.

Jozef Humenský, právny expert KDH, objasnil, že ich návrh vychádza z Kódexu zodpovednej reklamy platného od roku 2023, ako aj z obdobných paragrafov zákona o reklame regulujúcich reklamu na tabakové výrobky a podobne. „K tomuto kódexu pristúpilo 37 spoločností podnikajúcich v oblasti hazardných hier z neuvedeného celkového počtu podnikajúcich v tomto odvetví,“ vyjadril sa.

Poslankyňa KDH Andrea Turčanová uviedla príklad z Prešova. „V roku 2021 sme získali 17-tisíc podpisov na to, aby sme zakázali hazard v meste. Čo sa ale udialo pri aktuálnom vedení mesta? Samosprávam chýbajú financie, preto sme museli ísť do ďalšej petície zákazu hazardu v meste Prešov. Je potrebné obmedziť reklamu na hazard, pretože mladí ľudia sú budúcnosťou našich rodín, ktorí sú vystavení práve tlaku z reklamy na hazard,“ informovala.

Ekonomický expert KDH Jozef Hajko povedal, že zvýšenie odvodu by prinieslo do štátnej pokladnice desiatky miliónov eur. „V rámci zdaňovania negatívnych externalít a zároveň vzhľadom na konsolidačné opatrenia navrhujeme zvýšiť odvod z hazardných hier z 27 na 37 percent. Ak by sa takéto opatrenie prijalo, podľa našich výpočtov by to do štátneho rozpočtu prinieslo 70 miliónov eur, čo je nezanedbateľná čiastka.“

„Bojujeme za konsolidáciu verejných financií a ak vláda nevie presadiť toto opatrenie, tak nehovorí o úprimnosti v rámci konsolidácie. Apelujeme na politikov a všetkých, aby brali túto tému ako jednu z priorít, pretože práve hazard otravuje naše deti a našu spoločnosť. Nebuďme nečinní,“ uzavrel podpredseda KDH Viliam Karas.

(lud)


Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok