Blánar sa v New Yorku opäť stretol s Lavrovom

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa v rámci svojho programu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v americkom meste New York stretol so šéfom diplomacie Ruskej federácie Sergejom Lavrovom.

461217922_953290746841958_985918940915640189_n Sergej Lavrov a Juraj Blanár. Foto: Facebook/ MZV SR

Stretnutie sa malo podľa vyjadrenia ministerstva konať na žiadosť ruskej strany a Blanár s Lavrovom diskutovali „prioritne o slovenských záujmoch v oblasti energetickej bezpečnosti, ako aj o mierových iniciatívach“.

„Namiesto eskalácie je potrebné sa vrátiť k dialógu a diplomatickým riešeniam na základe princípov Charty OSN, ktoré sú jedinou cestou, ako ukončiť násilie a utrpenie civilistov na oboch stranách,“ uviedol Blanár, ktorý prezradil, že rozhovory sa týkali jadrového paliva, dostupnej ropy a plynu.

„Záujmom SR je, aby boli zachované existujúce koridory pre ich tranzit napriek tomu, že pracujeme na diverzifikácii,“ priblížil šéf slovenskej diplomacie. 

Politici si rukou potriasli aj v marci tohto roka, za čo si Blanár vtedy vyslúžil tvrdú kritiku.

Ešte pred schôdzkou s Lavrovom vystúpil slovenský minister zahraničných vecí v noci na stredu v Bezpečnostnej rade OSN. Jeho vystúpenie umožnilo Slovinsko ako predsednícky štát BR, ktoré vyzvalo susedov Ukrajiny, aby sa vyjadrili k prebiehajúcemu konfliktu.

Blanár zdôraznil, že SR podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. „Hranice musia byť rešpektované a nesmú byť menené silou,“ uviedol. Pripomenul, že SR neuznala jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova a rovnako neuznáva ruskú anexiu Krymu a ďalších štyroch oblastí na východe Ukrajiny.

(dak)