Následky záplav v bratislavskej ZOO sa podarilo odstrániť, v piatok znova otvoria

Ako informovala hovorkyňa ZOO Alexandra Ritterová, vďaka pomoci dobrovoľníkov sa podarilo areál vrátiť takmer do pôvodného stavu a ZOO bude opäť otvorená v piatok od 9:00 do 18:00.

20240813_zoo1065474 (1) Na snímke vpravo v popredí chovateľ vlkov ázijských pri ich výbehu vysvetľuje návštevníkom v bratislavskej ZOO spôsob života týchto výnimočných šeliem pri príležitosti Medzinárodného dňa vlkov 13. augusta 2024 v Bratislave. FOTO: Pavel Neubauer/TASR

ZOO v nadväznosti na vážnu situáciu po povodni zrealizovala výzvy, prostredníctvom ktorých mohla verejnosť pomôcť finančne, alebo vo forme dobrovoľníckej práce. „Vďaka obrovskej pomoci a podpore od takmer 200 dobrovoľníkov vyzerá areál takmer rovnako ako predtým,“ uviedla Ritterová.

Výnimkou zostáva Gazdovský dvor, ktorého obnova si bude vyžadovať ďalšie investície. 

Extrémne počasie zanechalo v areáli ZOO značné škody. „Silné dažde a vietor vyvrátili stromy, poškodili oplotenia a infraštruktúru,“ priblížila hovorkyňa. Vydrica pretekajúca areálom sa vyliala z brehov, zatopila spodnú časť ZOO a zničila aj Gazdovský dvor. „Po tom, čo v sobotu 14. septembra voda z Vydrice výrazne stúpla a začala sa vylievať z koryta, boli zvieratá z Gazdovského dvora evakuované do náhradných priestorov,“ dodala zoologička Kristína Šnegoňová. 

Nakoľko voda naďalej stúpala aj v nedeľu, presťahovali aj ďalšie zvieratá – lemury, mačiaky a mačky maloškvrnné. „Počas neskorých večerných hodín voda začala ustupovať a zanechávala za sebou spúšť vo forme bahna a naplavenín,“ doplnila zoologička. Zamestnanci a pracovné stroje následne od pondelka rána zhŕňali blato do kontajnerov, aby bol možný pohyb po ZOO.

(sita)