Poradca maďarského premiéra vyhlásil, že Maďarsko by sa ruskému útoku nebránilo

Poradca maďarského premiéra Balázs Orbán vyvolal kontroverziu svojimi vyjadreniami o tom, ako by Maďarsko reagovalo v prípade ruskej invázie.

419406516_1013380836823952_3089009079174499192_n Balázs Orbán. Foto: Balázs Orbán/FB

V rozhovore pre server Mandiner.hu uviedol, že na základe skúseností z protikomunistického povstania z roku 1956, keď Západ Maďarsku nepomohol, by sa krajina nebránila podobným spôsobom ako Ukrajina.

„Je nezodpovedné viesť svoju krajinu do obrannej vojny, kde zomrelo mnoho ľudí a Ukrajina prišla o územia,“ vyhlásil Orbán. Taktiež dodal, že by Maďarsko v prípade útoku Ruska postupovalo opatrne a neodporúčalo by sa brániť za cenu mnohých strát na životoch.

Opozícia žiada odstúpenie

Opozícia reagovala na tieto slová ostro. Lídri opozičných strán považujú Orbánove vyjadrenia za neakceptovateľné a žiadajú jeho odchod z funkcie.

Opozičný líder Tisza Péter Magyar na Facebooku uviedol, že „takýto človek nemôže zastávať verejnú funkciu po boku premiéra“ a vyzval ho na odstúpenie ešte pred výročím povstania z roku 1956.

Expremiér Ferenc Gyurcsány dodal, že Orbánove slová znamenajú, že Maďarsko by sa bez odporu vzdalo Rusom.

Podľa Dávida Bedőa z opozičného hnutia Momentum „za slobodu národa treba bojovať aj v zdanlivo beznádejnej situácii.“

Orbán sa bráni, že jeho vyjadrenia prekrútili

„Hrdinovia (protisovietskej) revolúcie z roku 1956 sú národní hrdinovia, ich pamiatka je posvätná a nedotknuteľná. Hrdinovia z roku 1956 mali pravdu a urobili správnu vec,“ podčiarkol Orbán vo videu zverejnenom na Facebooku.

K rusko-ukrajinskej vojne poznamenal, že už dva a pol roka prebieha „provojnová“ propaganda, ktorá sa nevyhýba ničomu, dokonca ani pokusom miešať pamiatku hrdinov z roku 1956 s rusko-ukrajinskou vojnou. Dodal, že toto nie je vojna Maďarov, aj keď je v ich susedstve, a že Maďari sa odmietajú stať jej súčasťou.

(mm, tasr)


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok