Poľsko chce údajne vyvíjať tlak na Ukrajinu pre Volynský masaker

Varšava má v pláne použiť na Kyjev páky európskeho predsedníctva, aby ten prešetril okolnosti masakru z obdobia druhej svetovej vojny. Tvrdí to poľský novinár spravodajského portálu Onet Marcin Terlik s odvolaním sa na zdroje z rezortu zahraničia.

Anthony Blinken Radoslaw Sikorski Radoslaw Sikorski. Foto TASR/AP

Šéf poľskej diplomacie Radosław Sikorski počas septembrových rozhovorov tlačil na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v otázke exhumácie obetí Ukrajinskej povstaleckej armády z rokov 1943 až 1944.

Poľskú delegáciu pri tejto otázke prekvapil štýl Zelenského komunikácie, tvrdí Terlik opisujúc minulotýždňové rokovania medzi Kyjevom a Varšavou. Pre delegátov vlády premiéra Donalda Tuska bol ukrajinský prístup „sklamaním“, ministerstvo zahraničia preto „plánuje určité opatrenia“.

V súčasnosti je predsedajúcou krajinou Rady EÚ Maďarsko, od januára ho nahradí práve Poľsko. Poliaci sa podľa Terlika spoliehajú práve na to, že prostredníctvom európskych diplomatických mechanizmov budú môcť vyvinúť na Ukrajinu tlak s cieľom prešetriť okolnosti tejto masovej vraždy.

Terlikov zdroj oboznámený s rokovaniami upresnil, že „Ukrajina zaujala náročný postoj“.

„Vieme, že Zelenskyj je pod obrovským tlakom, ale nemôže to byť tak, že ústupky pôjdu len jedným smerom. Ukrajina zatiaľ zaujala náročný postoj. V oblasti obrany to môžeme pochopiť. Ale v iných oblastiach sa to musí zmeniť,“ povedal anonymne novinárovi.

Predstaviteľ poľského ministerstva zahraničných vecí, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, uviedol, že otázka Volyne je v súčasnosti „hlavnou a v podstate jedinou požiadavkou Poľska“.

„Sikorski sa snažil presvedčiť Zelenského, aby teraz urovnal historické otázky s Poľskom, pretože za ne zaplatí nižšiu cenu ako počas prístupových rokovaní. To sa však k Zelenskému nedostalo,“ uviedol jeden zo zdrojov portálu Onet.

(sab)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok