Klimatické aktivistky, ktoré obliali Van Goghov obraz polievkou, pôjdu do väzenia

Phoebe Plummerová a Anna Hollandová (obe 22) dostali trest odňatia slobody za poškodenie rámu obrazu z roku 1888 v britskej Národnej galérii. Jeho hodnota podľa súdneho znalca predstavuje 10-tisíc libier (takmer 12-tisíc eur), píše denník Telegraph.

Aktivisti hodili plechovky s rajèinovou polievkou na Van Goghove Slneènice Klímaaktivisti po obliatí obrazu Vincenta van Gogha v National Gallery v Londýne. Do múzea je voľný vstup. Foto: TASR/AP

Plummerová dostala trest 24 mesiacov, mladšia Hollandová 20 mesiacov. Súd konštatoval, že hoci samotný obraz poškodený nebol, reštaurátori museli opraviť zlatý rám zo 17. storočia, ktorý bol podľa obžaloby „umeleckým dielom sám o sebe“.

Aktivistky v bielych tričkách s nápismi Just Stop Oil v októbri 2022 vyliali dve konzervy polievky Heinz na dielo Vincenta van Gogha. Následne si pred obraz sadli a prilepili si ruky o stenu pod ním.

Hollandovej obhajca Raj Chada súdu povedal, že ženy „pred vyliatím polievky skontrolovali“, či je obraz zabezpečený skleneným krytom. Plummerová, najznámejšia členka skupiny, sa obhajovala sama.

„Mojou dnešnou voľbou je prijať akýkoľvek trest s úsmevom. Dnes nie som odsúdená len ja alebo moje spoluobžalované, ale aj samotné základy demokracie,“ vyhlásia počas procesu.

Van Goghov obraz namaľovaný v Arles na juhu Francúzska v auguste 1888 zobrazuje 15 slnečníc stojacich v žltom kvetináči na žltom pozadí.

(sab)


Článok skúma kult mladosti a infantilizáciu v spoločnosti, kde dospelí odmietajú záväzky a žijú ako mentálni tínedžeri.
Prejsť na článok
Bratislavčania, ktorých evakuovali v dôsledku povodní, sa vrátili domov a zachraňujú, čo im v záhradách a v domoch zostalo. Vodohospodári aj starosta hodnotia situáciu. Podľa niektorých mohlo byť všetko inak.
Prejsť na článok
Vykázanie Lucie Plavákovej môže byť protiústavné a takisto v rozpore s rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva.
Prejsť na článok
Sudca Krajského súdu a člen Súdnej rady Peter Šamko poukázal na problém s politickým presunutím sídla súdu na Orave, ktorý mal vyústiť do plytvania peňazí štátu a času sudcov aj občanov. Presný opak však tvrdí…
Prejsť na článok
Slovník šéfa SNS Andreja Danka pri rodičovských dôchodkoch sa za posledný viac ako týždeň zmenil. Čoraz hlasnejšie sa ho vo verejných vyjadreniach zastáva. Realita je však taká, že vláda ho fakticky ruší, aby ušetrila necelých…
Prejsť na článok
V roku 2019 obžalovali Trumpa za zneužitie právomocí, zatiaľ čo Bidenova administratíva čelí podozreniam z využitia Zelenského v kampani Harrisovej.
Prejsť na článok