Nemeckí poslanci chcú podať návrh na zákaz strany AfD

Viacero nemeckých poslancov naprieč politickým spektrom zvažuje podporiť predloženie návrhu na Spolkový ústavný súd, v ktorom žiadajú zákaz činnosti strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Germany Election Policajti strážia protest proti nemeckej strane „Alternatíva pre Nemecko“ v blízkosti volebného štábu AfD pre krajinské voľby v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko v nemeckom Postupime v nedeľu 22. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Nemecký ústavný súd má právomoc posúdiť, či niektorá z politických strán ohrozuje demokratický poriadok a právny štát. Po posúdení môže prijať v tejto veci opatrenia vrátane úplného zákazu strany. Návrh na začatie tohto procesu však môžu podať iba poslanci celoštátneho parlamentu.

V Nemecku už niekoľko mesiacov prebieha čoraz intenzívnejšia verejná diskusia o tom, či by poslanci mali tento krok proti AfD podniknúť. DPA pripomína, že nemecká rozviedka klasifikovala AfD ako extrémistickú stranu.

Denník Die Welt a časopis Der Spiegel uvádzajú, že podporiť podanie na ústavný súd zvažuje omnoho viac než len 37 poslancov, čo je minimálny potrebný počet. Poslanci, ktorí podnet podporujú, pochádzajú z radov opozičných kresťanských demokratov (CDU/CSU), koaličných sociálnych demokratov (SPD) a Zelených, ako aj z členov krajne ľavicového zoskupenia Ľavica.

DPA uvádza, že poslanci v návrhu žiadajú aj pozastavenie štátneho financovania AfD. Svoj návrh plánujú parlamentným skupinám predložiť po 8. októbri.

Návrh na rozpustenie strany však kritizuje viacero politikov. Sahra Wagenknechtová, líderka ľavicovo-populistickej strany Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), uviedla, že „je to najhlúpejší návrh roka“. Podľa nej namiesto toho, aby poslanci brali vážne oprávnené obavy voličov AfD, chcú svojho „nevítaného konkurenta doraziť zákazom činnosti“.

Kritika sa však ozýva aj z radov vládnej koalície. Poslankyňa za SPD a bývalá kandidátka na prezidentku Gesine Schwanová uviedla, že „návrh na zákaz činnosti by bol kontraproduktívny“. Podľa nej hrozí, že ešte viac voličov, ktorí sú skeptickí voči pluralitnej demokracii, „prejde do náručia AfD“.

AfD tento mesiac v spolkovej krajine Durínsko vôbec prvýkrát zvíťazila v nemeckých krajinských voľbách. Očakáva sa, že nebývalý zisk dosiahne aj v budúcoročných voľbách do Spolkového snemu, pripomína DPA.

Nemecký Spolkový ústavný súd v minulosti zakázal dve politické strany, avšak žiadna z nich nedosahovala takú mieru podpory verejnosti ako AfD. Prvou bola v roku 1952 Ríšska socialistická strana (SRP), ktorá sa otvorene hlásila k odkazu nacistického Nemecka. Druhou zakázanou stranou sa v roku 1956 stala Komunistická strana Nemecka (KPD).

V roku 2001 bol spustený súdny proces aj s Národnodemokratickou stranou Nemecka (dnes premenovaná na Die Heimat – Vlasť). Na súde sa dokázalo, že strana má v úmysle zrušiť demokratický poriadok. K jej zákazu však justícia nepristúpila, keďže pre jej nízku podporu usúdila, že svoje ciele nie je schopná dosiahnuť.

(tasr, dpa)


Demokrati iniciovali petíciu na vypísanie referenda o predčasných voľbách a obnovení špeciálnej prokuratúry, čím reagujú na verejný dopyt.
Prejsť na článok
V Essene podpálil Sýrčan dva domy, pričom 31 ľudí, vrátane dvoch detí v ohrození života, utrpelo zranenia.
Prejsť na článok
Republikáni kritizujú návštevu Zelenského v USA ako stranícku akciu, ktorá môže ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby v roku 2024.
Prejsť na článok
Zvýšenie daní na akvaparky a kúpaliská môže znížiť konkurencieschopnosť a návštevnosť, čo ohrozuje domáci turizmus.
Prejsť na článok
V Rakúsku sa voľby konajú od 7.00 do 19.00, pričom FPÖ vedie s 27 % a migrácia je kľúčovou témou kampane.
Prejsť na článok
Novinárka Marwa Osman sa rozplakala pri oznámení úmrtia Hasana Nasralláha, lídra Hizballáhu, počas živého vysielania.
Prejsť na článok
Strana Hlas-SD odmieta hlasovať za zákony bez koaličnej dohody a žiada adresnú pomoc pre nízkopríjmové domácnosti s energiami.
Prejsť na článok
Ukrajinské jednotky zasiahli arzenál ruských zbraní vo Volgograde, avšak satelitné snímky naznačujú, že škody sú minimálne.
Prejsť na článok
Bayern dominoval v zápase proti Leverkusenu, no napriek silnému výkonu skončil bez víťazstva, čo naznačuje ich rastúcu silu v sezóne.
Prejsť na článok
V Európe narastá odpor voči klimatickej politike, pričom významní politici volajú po revízii Green Dealu a spochybňujú oficiálne klimatologické predpovede.
Prejsť na článok
V roku 1918 sa Novohrad a Nógrád rozdelili na dva regióny, čo ovplyvnilo ich hospodársky rast a rozvoj turizmu, pričom potenciál vidia v geoparku a prírodných atrakciách.
Prejsť na článok
Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok