Nezaslúži si vkročiť na našu pôdu, povedal o šéfovi OSN izraelský minister zahraničia

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac apeloval na zákaz vstupu do krajiny generálnemu tajomníkovi OSN Antoniovi Guterresovi. Dôvodom má byť „neschopnosť jednoznačne odsúdiť“ raketový útok Iránu.

gutteres Generálny tajomník OSN Antonio Guterres odchádza zo zasadnutia Bezpečnostnej rady v sídle OSN, piatok 27. septembra 2024. Foto: TASR/AP

„Niekto, kto nedokáže jednoznačne odsúdiť ohavný útok Iránu na Izrael tak, ako to spravili takmer všetky krajiny svete, si nezaslúži vkročiť na izraelskú pôdu,“ odôvodnil minister svoje rozhodnutie vyhlásiť Guterresa za personu non grata, teda nežiaducu osobu.

„Ide o generálneho tajomníka, ktorý ešte neodsúdil masaker a sexuálne zverstvá, ktoré spáchali vrahovia z Hamasu 7. októbra, ani neviedol žiadne úsilie o ich vyhlásenie za teroristickú organizáciu,“ napísal minister v príspevku na sociálnej sieti X.

„Izrael bude naďalej brániť svojich občanov a udržiavať svoju národnú dôstojnosť s Antoniom Guterresom alebo bez neho,“ dodal Kac.

Tel Aviv na sieti X ostro odsúdil vyjadrenie generálneho tajomníka už vo štvrtok večer. Ten krátko po spustení iránskeho raketového útoku na Izrael zverejnil príspevok odsudzujúci kroky Teheránu, zároveň však vyzval na prímerie.

„Odsudzujeme vašu neschopnosť poskladať tweet, v ktorom činíte Irán zodpovedným za vypálenie 181 balistických rakiet na desať miliónov izraelských civilistov,“ reagoval oficiálny účet izraelského rezortu diplomacie.

Podľa denníka Times Of Israel nie je jasné, či má Kac formálnu právomoc zakázať Guterresovi vstup do krajiny. Správy v hebrejských médiách však citujú predstaviteľov z Úradu pre obyvateľstvo, prisťahovalectvo a hranice, podľa ktorých tak môže urobiť len minister vnútra.

Irán zaútočil na Izrael v utorok podvečer pomocou zhruba 180 balistických rakiet na príkaz najvyššieho duchovného vodcu Ajatolláha Alího Chameneího. Šlo o reakciu na zabitie šéfov palestínskeho Hamasu a libanonského Hizballáhu, ktoré Irán podporuje. Židovskému štátu sa podarilo väčšinu rakiet zachytiť a spôsobili relatívne malé škody.

(sab)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok