Cyprus je pripravený pomôcť s evakuáciou ľudí z Libanonu

Nikózia oznámila spustenie plánu na evakuáciu aj zahraničných občanov bez rozdielu v prípade ďalšej vojenskej eskalácie na Blízkom východe, informovala agentúra DPA.

Cyprus_Mideast_Tensions744952075381 (1) Transportné vojenské lietadlo odlieta z britskej vojenskej základne kráľovských vzdušných síl Akrotiri neďaleko prístavného mesta Limassol na Cypre 26. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Stredomorský ostrovný štát sa nachádza približne 180 kilometrov od libanonského pobrežia. Ide o najbližšiu krajinu EÚ k súčasnému konfliktu medzi šíitským militantným hnutím Hizballáh a Izraelom. Vládne zdroje už koncom septembra avizovali, že Nikózia by mohla vyslať trajekty na evakuáciu ľudí v prípade uzavretia letiska v Bejrúte.

Osoby, ktoré prejavia záujem o presun, prepravia do prístavných miest Limassol a Larnaka na Cypre. Evakuačný plán dostal názov Hestia (grécka bohyňa kozuba a domova) a podľa neho utečencov dočasne ubytujú v stanoch, školách a hoteloch na Cypre, kým sa budú môcť vrátiť do domovských krajín.

Viaceré lety z Libanonu letecké spoločnosti zrušili, tie, ktoré lietajú, sú plne obsadené. Cyperské médiá informovali, že v posledných dňoch z Libanonu priplávalo niekoľko lodí s diplomatmi a zamestnancami veľvyslanectiev.

Bejrút je od cyperského prístavu Ayia Napa vzdialený asi 180 kilometrov a cesta loďou teraz stojí 1 100 až 1 660 dolárov na osobu. Doposiaľ do tohto letoviska dorazilo približne 30 lodí.

(tasr)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok