Libanon eviduje 1,2 milióna ľudí, ktorí opustili svoje domovy

Koordinátor vládneho výboru pre mimoriadne situácie, odchádzajúci minister životného prostredia Násir Jásin spresnil, že väčšina vysídlených osôb sa presídlila do domov, ktoré vlastnili v iných oblastiach Libanonu.

Cestujúci na medzinárodnom letisku Rafíka Harírího v libanonskom Bejrúte 4. augusta 2024. Foto: Asaad Sam Hanna/X Cestujúci na medzinárodnom letisku Rafíka Harírího v libanonskom Bejrúte 4. augusta 2024. Foto: Asaad Sam Hanna/X

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v stredu informoval, že v súvislosti s útokmi izraelskej armády na území Libanonu opustilo svoje domovy asi 1,2 milióna ľudí.

V čase od 23. do 30. septembra libanonské úrady na hraniciach zaznamenali prechod 234-tisíc Sýrčanov a 76-tisíc Libanončanov na sýrske územie.

V súvislosti s najnovším vývojom na Blízkom východe generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene podporilo darcovskú výzvu v objeme 426 miliónov dolárov na pomoc ľuďom vysídleným v dôsledku izraelskej vojenskej operácie v Libanone.

Hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci (OCHA) Jens Laerke objasnil, že úrady OSN v Libanone a regióne nemajú dostatok zásob a kapacít, aby mohli v náležitom objeme reagovať na potreby vysídlených osôb.

„Je ľahké niečo zničiť a ublížiť ľuďom, ale dostať ich späť do akejsi normálnosti si vyžaduje veľa času a stojí to veľa peňazí. Preto to musíme zastaviť a vyriešiť tento konflikt čo najskôr,“ apeloval Laerke.


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok