Pri streľbe vojakov v Mexiku zahynuli šiesti migranti

Mexickí vojaci zastrelili šesť osôb po tom, čo spustili paľbu na skupinu 33 migrantov, ktorí sa v autách pokúšali vyhnúť vojenskej hliadke na juhu krajiny, uviedlo v stredu vo vyhlásení mexické ministerstvo obrany. Ďalších desať ľudí utrpelo zranenia

K incidentu došlo podľa ministerstva v utorok večer na diaľnici neďaleko mesta Huixtla asi 40 kilometrov od mesta Tapachuly pri guatemalských hraniciach. V skupine migrantov boli občania z Egypta, Kuby, Nepálu, Indie a Pakistanu. Úrady neuviedli národnosť osôb, ktoré pri incidente zahynuli.

Hliadka údajne spozorovala podozrivé vozidlá podobné tým, aké používajú kriminálne skupiny v tejto oblasti a počula výstrely, po ktorých začali strieľať aj vojaci. Vojaci boli odvolaní zo služby a podľa ministerstva bola o incidente informovaná prokuratúra. Prípadom sa bude zaoberať aj vojenský súd.

Štyria migranti zahynuli na mieste, ďalší dvaja zomreli v nemocnici. Ministerstvo dodalo, že zvyšní 17 migranti, ktorí pri zásahu neutrpeli zranenia, boli odovzdaní imigračným orgánom.

Tapachula je podľa agentúry Reuters vstupným bodom do Mexika pre mnohých migrantov, ktorí smerujú do Spojených štátov. Washington vyvíja tlak na Mexiko, aby znížilo počet migrantov prichádzajúcich na mexicko-americké hranice, ktoré sa počas posledných rokov pokúsilo prekročiť rekordné množstvo osôb.

(tasr, afp, reuters)


Takmer 6,4 milióna voličov sa zúčastní volieb v Rakúsku, kde FPÖ dominuje prieskumom s 27 % a migrácia je hlavnou témou.
Prejsť na článok
Podpredseda Demokratov vyhlásil, že petícia je jedinou demokratickou cestou na skrátenie volebného obdobia vlády Roberta Fica.
Prejsť na článok
Izraelské útoky na Hizballáh v Libanone pokračujú, pričom zahynuli kľúčoví lídri vrátane Nabíla Kaúka a Alího Karakího, pričom počet obetí presahuje 700.
Prejsť na článok
Sýrčan v Essene zapálil obytné domy a napadol ľudí s mačetou, pričom 31 osôb bolo zranených, vrátane dvoch vážne zranených detí.
Prejsť na článok
Rekonštrukcia starého mosta v Trenčíne je naplánovaná, no nový Orechovský most sa začne stavať až po schválení potrebných dokumentov.
Prejsť na článok
Klimatická politika EÚ čelí kritike, keď sa zvyšuje povedomie o nákladoch a nepresnostiach predpovedí, čo vyvoláva otázky o jej efektívnosti.
Prejsť na článok
Huliak ospravedlnil svoje kontroverzné vyjadrenia, pričom zdôraznil, že bude naďalej obhajovať svoje názory na ochranu života.
Prejsť na článok
Bayern ukázal silný výkon proti Leverkusenu, no nedokázal získať víťazstvo, čo svedčí o ich zlepšení a ambíciách v aktuálnej sezóne.
Prejsť na článok