V Maďarsku chcú zbaviť poslaneckej imunity najsilnejšieho kritika vlády Orbána

Maďarský generálny prokurátor Péter Polt žiada Európsky parlament o zbavenie imunity europoslanca zo strany TISZA Pétera Magyara pre obvinenie z krádeže.

Maïarsko: Na protivládny protest organizovaný Magyarom prišli tisíce ¾udí Péter Magyar (uprostred) medzi účastníkmi protestu na Deákovom námestí 6. apríla 2024. Foto: Ladislav Vallach/TASR

O tejto skutočnosti informoval poslanec Európskeho parlamentu z maďarskej vládnej strany Fidesz Tamás Deutsch v pondelok v Štrasburgu europoslancov.

Maďarská generálna prokuratúra 26. septembra oznámila, že Polt predložil predsedníčke EP Roberte Metsolovej návrh na pozastavenie poslaneckej imunity Magyara, ktorý čelí obvineniu z krádeže.

Deutsch o kauze Pétera Magyara, najsilnejšieho kritika vlády premiéra Viktora Orbána, informoval poslancov listom i videozáznamom.        

Magyar sa mal nadránom 21. júna po hádke zmocniť a následne hodiť do Dunaja mobilný telefón muža, ktorý ho natáčal v nočnom klube Ötkert.
    
„V EP je v podobných prípadoch bežnou praxou pozastavenie imunity príslušného europoslanca. Právo na imunitu neslúži na to, aby sa jej držiteľ vyhýbal stíhaniu za trestný čin,“ uviedol Fidesz.

Magyar v reakcii na krok prokuratúry Orbánovi odkázal, že ak vládna strana Fidesz schváli pripojenie Maďarska k Európskej prokuratúre, tak sa okamžite dobrovoľne vzdá poslaneckej imunity.

Na Facebooku večer Magyar oznámil, že sa stretol s predsedom skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) Manfredom Weberom, s ktorým hovorili aj o otázke imunity. „Kolegovi z ľudovej strany som naznačil, že zažalujem najlenivejšieho europoslanca Fideszu, ktorý sa v posledných týždňoch svojimi klamstvami o mne dopustil trestného činu verejného ohovárania,“ dodal s poznámkou, že Deutsch bol z hľadiska počtu účasti na hlasovaniach najmenej aktívny spomedzi všetkých 720 poslancov EP.

Magyarova strana TISZA sa stala súčasťou skupiny EPP tento rok v júni. FIDESZ EPP opustil v marci 2021 po dlhoročných konfliktoch pre postoje Maďarska k demokratickým hodnotám a častú protieurópsku rétoriku premiéra Orbána.

(tasr, mti)