Dolinková podala demisiu. Jej nástupca bude známy do niekoľkých dní, tvrdí Eštok

Prezident Peter Pellegrini prijal v Prezidentskom paláci odchádzajúcu ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú. Jej demisiu zatiaľ neakceptoval. Čaká najskôr na meno jej nástupcu.

Prezident v utorok prijal v paláci ministerku zdravotníctva Zuzana Dolinková a Peter Pellegrini. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ministerka informovala, že v utorok svoju demisiu doručila prezidentovi. Pellegrini ju z funkcie ministerky odvolá až v prípade, keď mu premiér Robert Fico (Smer) doručí nomináciu na nového ministra.

Dolinková nevie, či ju nahradí štátny tajomník Šaško

V prostredí koalície sa hovorí, že novým ministrom by mohol byť štátny tajomník rezortu hospodárstva Kamil Šaško (Hlas). „Neviem o tom,“ komentovala meno možného nástupcu Dolinková. Podľa nej je to na rozhodnutí predsedu Hlasu Matúša Šutaja Eštoka, premiéra a prezidenta.

Šutaj Eštok v utorok povedal, že v strane sa vedie debata, kto bude nástupcom Dolinkovej. Najskôr však chce informovať premiéra Fica. Nový minister zdravotníctva by mal byť podľa jeho slov známy „v horizonte dní“.

Do prijatia demisie má ministerka naplno pracovať

Prezident Pellegrini na sociálnej sieti uviedol, že ministerku požiadal, aby až do prijatia jej demisie naplno vykonávala svoju funkciu a sústredila sa predovšetkým na zmiernenie dopadov konsolidácie v rezorte zdravotníctva a upokojenie situácie.

„Pokiaľ existujú možnosti, napríklad pri príprave štátneho rozpočtu, ako minimalizovať dopady konsolidácie na úroveň zdravotnej starostlivosti pre slovenského pacienta, vrátane možnosti vyjsť v ústrety niektorým oprávneným mzdovým požiadavkám zdravotníkov, je povinnosťou ministerstva i vlády tieto možnosti využiť,“ napísal prezident.

Ministerka Dolinková oznámila koniec vo funkcii v piatok 4. októbra. Jej odchod nebol prekvapením. Očakával sa po vyjadreniach premiéra Roberta Fica či šéfa SNS Andreja Danka. V Hlase sa o jej odchode neoficiálne hovorilo dlhšie.

Ministerka informovala hlavu štátu, čo sa jej podarilo za necelý rok urobiť. „Rozprávali sme o tom, v akom stave sa aktuálne nachádza slovenské zdravotníctvo, rozobrali sme detailne moje takmer ročné pôsobenie na rezorte, dotkli sme aj konsolidácie a východiskového stavu, prečo k nej došlo a aké to bude mať dosahy na slovenské zdravotníctvo,“ uviedla Dolinková.

Pri ohlásení demisie ministerka na adresu opozície minulý týždeň povedala, že robila „politické divadlo a nachádzala umelé kauzy“. Spomínala situáciu v trenčianskej fakultnej nemocnici, kde je zdecimované kardiologické oddelenie či kauzu výmeny potrubia v tamojšej nemocnici.

Za hlavný dôvod odchodu ministerka označila schválenie konsolidačného balíka, ktorý sa dotkol znižovania platov zdravotníkov. Dolinková vyhlásila, že bola proti tomu a hovorila to na stretnutiach jej materskej strany Hlas a aj ministrovi financií Ladislavovi Kamenickému (Smer). Faktom však je, že vo vláde konsolidačný balík podporila, čo jej cez víkend pripomenul aj premiér Fico v relácii Sobotné dialógy v STVR. Okrem iného povedal, že sa v dôvodoch na odvolanie nebude „džentlmensky hrabať“.

Premiér sa pokúsi vyhovieť Hlasu

Dolinková poukazovala na chýbajúcu politickú podporu v koalícii. „Bez silnej podpory vlády, ministra financií a premiéra nedokážete meniť veci v zdravotníctve,“ argumentovala minulý týždeň.

Pred časom predseda vlády nepriamo kritizoval Dolinkovú a naznačoval jej možný odchod v súvislosti s ozdravnými opatreniami v rezorte. „Ak to ministerka zdravotníctva nezvládne, bude to musieť zvládnuť niekto iný. To je normálny politický chod,“ povedal Fico.

Kto nahradí Dolinkovú vo vláde, zatiaľ nie je zrejmé. V koalícii sa hovorí už o spomínanom štátnom tajomníkovi ministerstva hospodárstva Šaškovi. Šéf vládneho kabinetu povedal, že bude čakať na nomináciu kandidáta Hlasu a bude ju konzultovať s prezidentom a „potom sa pokúsim vyhovieť koaličnému partnerovi na 100 percent“.


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok