V rámci plánu rastu pre Moldavsko bude tejto krajine vyčlenených 1,8 miliardy eur

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že prijala plán rastu pre Moldavsko v hodnote 1,8 miliardy eur, ktorý sa opiera o nástroj na reformy a rast na obdobie rokov 2025 - 2027.

Moldova Presidential Elections Moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: Profimedia.sk

Oznámenie prišlo v deň, keď sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová stretla s prezidentkou Moldavska Maiou Sanduovou v Kišiňove, aby jej vyjadrila podporu pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami a referendom o EÚ, informuje spravodajca TASR.

Plán, ktorý je najväčším balíkom finančnej podpory zo strany EÚ od získania nezávislosti Moldavska, podporí moldavské hospodárstvo a privedie krajinu bližšie k členstvu v EÚ urýchlením reforiem.

Moldavský plán rastu je založený na troch pilieroch. Ich cieľom je zvýšenie finančnej pomoci v priebehu nasledujúcich troch rokov prostredníctvom osobitného nástroja pre rast a reformy pre Moldavsko.

Tento nástroj by mal podporiť výstavbu nových ciest, mostov a železničnej infraštruktúry, posilniť energetickú bezpečnosť dokončením nového elektrického vedenia a začatím výstavby dvoch ďalších, ktoré spoja Moldavsko s elektrickou sieťou EÚ.

Ráta sa tiež s výstavbou dvoch moderných nemocníc v mestách Cahul a Balti, integráciou Moldavska do oblasti roamingu, zavedením širokopásmového internetu do odľahlých oblastí krajiny a zlepšením prístupu k financovaniu pre 25-tisíc podnikov vrátane malých rodinných podnikov.

Druhý pilier má zaistiť zlepšený prístup na jednotný trh EÚ, čo Moldavsko môže využiť z hľadiska voľného pohybu tovarov a integrácie do úniových dodávateľských reťazcov, uľahčenia obchodných a dopravných spojení a integrácie do digitálneho a dekarbonizujúceho sa energetického trhu EÚ. Zároveň to zaistí Moldavsku prístup do jednotnej oblasti platieb v eurách (SEPA).

Tretí pilier je zameraný na podporu moldavských sociálno-ekonomických a základných reforiem, ktoré sa orientujú na konkurencieschopnosť, ekonomickú odolnosť, hospodársku správu, sociálny kapitál a zelený prechod.

Teraz je na Európskom parlamente a Rade EÚ (členské štáty), aby preskúmali návrh EK týkajúci sa nástroja rastu pre Moldavsko.

Po prijatí bude moldavská vláda vyzvaná, aby predložila svoj program reforiem, v ktorom uvedie kľúčové sociálno-ekonomické a základné zmeny, ktoré má v úmysle uskutočniť s cieľom urýchliť rast a konvergenciu s EÚ.

(tasr)