Týždeň regiónov v Bruseli bol aj o udržateľnom prostredí, doprave či vzdelávaní

Celoeurópske stretnutia na pôde Výboru regiónov EÚ sú vždy dobrou príležitosťou lobovať za záujmy metropolitných regiónov, akým je aj Bratislava.

Regionálna autobusová doprava v Bratislavskom kraji bude v januári zadarmo Predseda BSK Juraj Droba. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Uviedol to vo štvrtok predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na záver 22. ročníka Európskeho týždňa regiónov a miest v Bruseli.

V pondelok (7. 10.) večer Droba v rámci týždňa regiónov otvoril slávnostnú recepciu venovanú 20. výročiu rozšírenia Európskej únie v roku 2004.

„Hovorili sme veľa o udržateľnom prostredí, doprave, životnom prostredí a o potrebe kvalitného vzdelávania. To je to, na čo sa v našom samosprávnom kraji najviac sústredíme,“ vysvetlil Droba.

Vo štvrtok bol tiež na politickom pracovnom zasadnutí s predstaviteľmi Helsínk, Amsterdamu a Dublinu.

„Hovorili sme o tom, ako udržateľne sa dá riadiť mesto a región. Spája nás to, že sme metropolitné regióny. Všetky štyri mestá sú od pol milióna do milióna obyvateľov a všetci sme z relatívne stredne veľkých krajín od piatich do 15 miliónov obyvateľov,“ povedal.

Spresnil, že štvrtkové diskusie boli zamerané napríklad na sociálne bývanie a tému konkurencieschopnosti EÚ, kde Droba vyjadril svoju kritický pohľad na zákonníky práce v členských krajinách, ktoré by podľa neho mali by trochu „uvoľnenejšie“.

Európsky týždeň regiónov a miest je najväčšie každoročné podujatie venované regionálnej politike a politike súdržnosti EÚ.

(tasr)