Eskalácia konfliktu v Perzskom zálive by mohla vyhnať ceny ropy nad 100 dolárov za barel

Vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom by mohol veľmi negatívne ovplyvniť svetové ceny ropy. Upozorňuje na to The Economist.

5718428258_2ff5d07179_k Ropná rafinéria, ilustračný obrázok. Foto: Flickr.com

K rapídnemu zvýšeniu cien ropy by mohlo dôjsť hlavne v prípade, ak by sa Izrael rozhodol okrem vojenských cieľov v Iráne zaútočiť aj na zariadenia slúžiace na ťažbu a prepravu ropy a plynu.

Jedným z potenciálnych cieľov môžu byť samotné iránske ropné polia, ale aj ropné terminály na ostrove Charg v Perzskom zálive, odkiaľ sa prepravuje až deväť desatín všetkej iránskej ropy.

Irán pritom minulý mesiac expedoval dva milióny barelov ropy denne, čo predstavovalo asi dve percentá svetovej produkcie. Odberateľom iránskej ropy je takmer výhradne Čína, ktorú by jej výpadok výrazne zasiahol, čo môže spôsobiť ďalšie problémy.

Všetko by to mohlo viesť k nárastu cien ropy nad 100 dolárov za barel. Stalo sa tak napríklad v roku 2022 po začiatku vojny na Ukrajine, keď cena tejto komodity prudko vzrástla nad spomínanú úroveň.

Na trhoch medzitým vládne nervozita, minulý týždeň totiž stúpli ceny o desať percent na 78 dolárov za barel, čo je najväčší týždenný nárast za bezmála dva roky.

(bra)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok