India vyrobí dve útočné jadrové ponorky novej triedy

Indické námorníctvo chce údajne vyrobiť až šesť jadrových ponoriek novej triedy, ktoré zaraďujú medzi najúčinnejšie námorné zbrane na svete.

archívna snímka Atlantický oceán hliadky britská atómová ponorka HMS Vanguard francúzska Le Triomphant hliadkovanie misie 250 námorníci poškodené jadrové zariadenie britská armáda program Trident katastrofa nehody doprava Ponorka. Ilustračná fotografia: TASR/AP

India v stredu schválila plán na výrobu dvoch útočných jadrových ponoriek novej triedy, uviedli dvaja indickí predstavitelia. Celkové náklady by podľa odhadov mali dosiahnuť hodnotu 5,4 miliardy amerických dolárov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

V súčasnosti vyrába ponorky na jadrový pohon len zopár štátov, ako napríklad Čína, Francúzsko, Rusko či USA.

Modernizáciou svojej armády reaguje India na čínsku prítomnosť v oblasti Indického oceánu. Z tohto dôvodu sa zameriava na posilnenie námorných kapacít a zlepšenie domácej zbrojárskej výroby. Čínske námorníctvo, ktoré disponuje viac ako 370 loďami, je Indiou vnímané ako bezpečnostné riziko.

K narušeniu vzťahov medzi Indiou a Čínou došlo v júni 2020 pre spornú hranicu vedúcu pohorím Himaláje. Pri vzájomnej potýčke vtedy zahynulo najmenej 20 indických a štyria čínski vojaci. Obe krajiny následne v pohraničnom pásme rozmiestnili desaťtisíce vojakov, stíhačky, tanky a delostrelectvo.

S cieľom urovnať spor vytvorili krajiny Pracovný mechanizmus na konzultáciu a koordináciu záležitostí čínsko-indickej hranice.

(tasr)