Huliakovci navrhujú zmenu pri predpokladoch výkonu advokácie

Poslanci Rudolf Huliak, Pavol Ľupták a Ivan Ševčík chcú novelou zákona o advokácii dosiahnuť, aby aj úspešní absolventi doktorandského štúdia v odbore právo mohli po splnení podmienok požiadať Slovenskú advokátsku komoru o zápis do zoznamu advokátov.

15. schôdza Národnej rady SR Rudolf Huliak. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Návrh má pozitívne motivovať advokátskych koncipientov k ďalšiemu vzdelávaniu na najvyššom stupni vysokoškolského štúdia, a teda prispievať k vyššej odbornosti advokátskeho stavu. Schválením návrhu zákona sa prispeje k dosiahnutiu vyššej kvality vo sfére poskytovania služieb advokátmi,“ tvrdia predkladatelia.

Súčasná právna úprava hovorí o potrebe získania druhostupňového vysokoškolského vzdelania v študijnom odbore právo pre zápis do zoznamu advokátov.

Skupina poslancov chce doplniť do zákona vetu, ktorá možnosť garantuje aj absolventom tretieho stupňa vysokoškolského vzdelania v odbore.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok