Po útoku dronu v Izraeli hlásia 60 zranených. Zodpovednosť prevzal Hizballáh

Terčom úderu bola vojenská základňa pri izraelskom meste Binjamina. Hizballáh, ktorý je vo vojne s Izraelom, vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho dronový útok bol reakciou na nálety izraelskej armády v južnom Libanone.

pexels-cottonbro-4033852 Izraelská vlajka. Ilustračný záber. Foto: Pexels

Militantné hnutie dodalo, že do útoku na vojenský výcvikový tábor v Binjamine ležiacom južne od prístavného mesta Haifa vyslal letku útočných bezpilotných lietadiel.

Izraelská televízia Kešet 12 informovala, že Hizballáh v nedeľu večer vyslal nad Izrael tri bezpilotné lietadlá. Dve boli odpálené spolu: jedno bolo následne zostrelené pri Haife, zatiaľ čo druhé zasiahlo skupinu ľudí pri Binjamine. Tretí dron zostrelili nad morom pri Haife.

Hizballáh odpaľuje rakety a bezpilotné lietadlá smerom na Izrael už viac ako rok. Intenzita týchto útokov sa zvýšila od konca septembra, keď aj Izrael podnikol útoky na ciele Hizballáhu – vrátane koordinovaných výbuchov komunikačných zariadení a náletov na miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia proiránskeho hnutia vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha. Pri tejto eskalácii dronových a raketových útokov sa Hizballáhu darí zasahovať aj ciele v izraelskom vnútrozemí, ďalej od severnej hranice Izraela, ktorú má spoločnú s Libanonom.

AFP dodala, že izraelská protivzdušná obrana, vrátane mobilného systému Železná kupola (Kipat barzel), zachytila ​​väčšinu rakiet a dronov vystrelených Hizballáhom, takže ojedinelé zásahy alebo padajúce úlomky si vyžiadali málo zranených.

(tasr)