NATO začína každoročné cvičenie Steadfast Noon zamerané na jadrové zbrane

Severoatlantická aliancia (NATO) v pondelok začína každoročné cvičenie Steadfast Noon, zamerané na zaobchádzanie s jadrovými zbraňami. Potrvá dva týždne a zúčastní sa na ňom 2000 vojakov z ôsmich leteckých základní, píše agentúra DPA.

Na cvičení Steadfast Noon sa v minulosti zúčastnili i poľské stíhačky F-16. Foto: Twitter Na cvičení Steadfast Noon sa v minulosti zúčastnili i poľské stíhačky F-16. Foto: Twitter

Do cvičenia Steadfast Noon sa zapojí 60 lietadiel, ktoré absolvujú cvičné lety nad západnou Európou. Lietadlá pochádzajú z 13 štátov aliancie.

Budú medzi nimi stíhačky schopné prepravy amerických jadrových bômb umiestnených v Európe, bombardéry dlhého doletu, prieskumné lietadlo aj lietadlo na dopĺňanie paliva vo vzduchu.

Tohtoročné cvičenie sa uskutoční na leteckých základniach v Belgicku a Holandsku a vo vzdušnom priestore Británie, Dánska a Severného mora a nebude zahŕňať skutočné zbrane, informovalo NATO.

NATO zdôraznilo, že Steadfast Noon je „rutinné a opakované cvičenie“, a nie reakcia na ruskú inváziu na Ukrajine. Napriek tomu má vyslať jasný signál Moskve, že NATO je v prípade potreby pripravené brániť sa jadrovými zbraňami.

„Jadrové odstrašovanie je základným kameňom spojeneckej bezpečnosti,“ povedal generálny tajomník NATO Mark Rutte. „Steadfast Noon je dôležitým testom jadrového odstrašovania aliancie a vysiela jasný signál akémukoľvek nepriateľovi, že NATO bude chrániť a brániť svojich spojencov,“ dodal Rutte.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok