Izraelská armáda útočila na juh Bejrútu, obyvateľov vopred vyzvala na evakuáciu

K útoku došlo len necelú hodinu po tom, ako izraelská armáda nariadila obyvateľom opustiť túto časť libanonskej metropoly. Informácie o prípadných obetiach ani škodách zatiaľ nie sú známe.

Snímka obrazovky 2024-10-03 o 18.26.59 Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku v štvrti Dahíjeh na južnom predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v stredu skoro ráno vyzvala ľudí, aby okamžite opustili konkrétnu budovu na južnom predmestí Bejrútu, pričom vo vyhlásení na sociálnej sieti X zároveň varovala, že čoskoro zaútočí na ciele militantného hnutia Hizballáh v tejto oblasti, približuje Reuters.

„Nachádzate sa v blízkosti zariadení a záujmov spojených s Hizballáhom, proti ktorým budú izraelské sily v blízkej budúcnosti zasahovať,“ napísal v arabčine na platforme X hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai odkazujúc na štvrť Haret Hreik na predmestí Bejrútu. Spravodajca AFP následne informoval o dvoch zásahoch, ktorých tam bol svedkom s tým, že zo zasiahnutej oblasti sa valí čierny dym.

Izraelská armáda v ostatných týždňoch viackrát bombardovala juh Bejrútu, v posledných dňoch sa mu však vyhýbala, uvádza Reuters. Útočila ale na iných miestach tejto metropole i v celom Libanone.

Letecká operácia izraelskej armády proti baštám Hizballáhu v južnom Libanone a na juhu Bejrútu sa začala 23. septembra. Izrael v jej rámci zasiahol aj miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia Hizballáhu vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha – ten prišiel o život 27. septembra pri nálete na Bejrút.

Deklarovaným konečným cieľom izraelskej operácie na juhu Libanonu je návrat evakuovaných obyvateľov severu Izraela do svojich domovov a vytlačenie Hizballáhu z blízkosti severnej hranice, ktorú má Izrael spoločnú s Libanonom, a likvidácia infraštruktúry využívanej Hizballáhom na útoky na sever Izraela. Tie sú od 8. októbra 2023 prakticky na dennom poriadku, pričom Hizballáhu sa v ojedinelých prípadoch darí zasiahnuť aj ciele vo vnútrozemí Izraela.

V noci na 1. októbra Izrael spustil na juhu Libanonu aj pozemnú operáciu, ktorá má byť územne obmedzená a jej cieľom je zničiť bašty Hizballáhu blízko hraníc, odkiaľ už mesiace ostreľuje sever židovského štátu. Operácii izraelskej armády pri Hizballáhu predchádzali 17. a 18. septembra v Libanone série koordinovaných výbuchov komunikačných zariadení, ktorých väčšinu používali sympatizanti alebo operatívci Hizballáhu.

(tasr, afp, reuters)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok