Zlepšite humanitárnu sitáciu v Gaze, inak nebude vojenská pomoc, varujú USA Izrael

Minister zahraničných vecí Antony Blinken a minister obrany Lloyd Austin poslali izraelským predstaviteľom list s konkrétnymi opatreniami, ktoré by mali vykonať do 30 dní.

Snímka obrazovky 2024-08-20 o 6.10.51 Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Ide zatiaľ o najjasnejšie ultimátom vláde premiéra Benjamina Netanjahua od začiatku konfliktu v Gaze 7. októbra 2023, čo zvyšuje vyhliadky na zmenu podpory Izraela zo strany Washingtonu.

List obsahuje požiadavky na zvýšenie prísunu humanitárnej pomoci vrátane povolenia vstúpiť do Gazy minimálne 350 kamiónom denne. Ďalej sa spomínajú aj prestávky v bojoch na účely dodávok pomoci a zrušenie evakuácie civilistov, keď to nie je nevyhnutné, informuje agentúra Reuters.

V liste sa navrhoval aj nový kanál, ktorým by USA „upozorňovali na incidenty spôsobujúce škody civilistom a diskutovali o nich“ s Izraelom.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu tento list nie je hrozbou, ale dôraznou výzvou. Ak Izrael tieto opatrenia neuskutoční, nemôže očakávať podporu, lebo by došlo k porušeniu amerických zákonov, ktoré zakazujú vojenskú pomoc krajinám blokujúcim dodávky humanitárnej pomoci.

Zároveň však administratíva Joea Bidena v rovnaký deň oznámila, že do Izraela vyšle amerických vojakov a moderné protiraketové batérie THAAD. Zdá sa, že touto vojenskou podporou vyvážila svoju kritiku izraelských akcií v Gaze.

„Izrael berie záležitosť vážne a má v úmysle riešiť obavy vyjadrené v tomto liste s našimi americkými partnermi,“ povedal izraelský predstaviteľ vo Washingtone.

Hoci Izrael tvrdí, že postupuje v súlade s medzinárodným právom, Washington sa obáva zhoršujúcich sa podmienok v Gaze, kde obmedzenia prístupu k potravinám, vode a liekom výrazne zasahujú do života civilistov, dodáva Reuters.

„Veľmi si želáme, aby sa na zmeny nečakalo 30 dní, ale aby sa uskutočnili okamžite,“ uzavrel hovorca ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

(mm)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok