Premiéri chcú zladiť postoje k migrácii pred samitom EÚ

Medzi organizátorov stretnutia patria Taliansko, Dánsko a Holandsko a zúčastnia sa aj Grécko, Česko, Cyprus, Rakúsko a Poľsko. Podľa informácií talianskej agentúry ANSA príde aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

379976162_1037034044383349_8362125039600815636_n Nemecký kancelár Olaf Scholz.. Foto: TASR/DPA

Cieľom stretnutia je dosiahnuť jednotnejší postoj pred oficiálnymi diskusiami na samite EÚ.

Migrácia sa očakáva ako hlavná téma diskusie, keďže situácia v mnohých európskych štátoch sa v posledných mesiacoch dramaticky zmenila. Nemecko zaviedlo kontroly na svojich hraniciach, zatiaľ čo Holandsko a Maďarsko požadujú výnimky z migračných pravidiel EÚ. Poľsko, ktoré čelí problémom na poľsko-bieloruskej hranici, oznámilo plán na pozastavenie práva na azyl, referuje Český rozhlas.

Zatiaľ čo Španielsko a Nemecko sa usilujú o rýchlejšiu implementáciu nového migračného paktu, Poľsko a Maďarsko sa voči nemu stále stavajú negatívne. 

Diskusie na samite sa budú zameriavať na efektívnejšie riešenie migračného tlaku a solidaritu medzi štátmi EÚ. Navrhované riešenia zahŕňajú rýchlejšie vracanie neúspešných žiadateľov o azyl a lepšie rozdelenie migračného zaťaženia medzi štáty.

(mm)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok