Maskovaní útočníci zaútočili na berlínsku univerzitu, na stene sa objavil symbol Hamasu

Vo štvrtok sa skupina približne 15 až 20 maskovaných osôb pokúsila násilne obsadiť budovu Slobodnej univerzity v Berlíne (FU).

GaGJpdUWQAAQxcF Posprejovaná univerzita v Berlíne Foto: Montecruz Foto/X

Útočníci vykrikovali heslá spojené s aktuálnym konfliktom na Blízkom východe a dostali sa do potýčky so zamestnancami univerzity. Počas incidentu poškodili technické vybavenie a nasprejovali na stenu červený trojuholník, ktorý je symbolom spojeným s palestínskym hnutím Hamas, ale aj s propalestínskym aktivizmom, referuje agentúra Reuters.

Polícia bola okamžite privolaná na miesto činu, avšak útočníci sa pokúsili utiecť. Niekoľkých z nich sa podarilo zadržať, a polícia zabezpečila dôkazný materiál. Na zásahu sa podieľali desiatky policajtov, ktorí situáciu na univerzite zvládli.

Berlínska senátorka pre vedu Ina Czyborrová útok odsúdila a označila ho za násilný a neprijateľný. Podľa nej páchatelia spôsobili veľké škody na majetku univerzity. „Takéto násilné akcie nebudeme tolerovať a dôrazne proti nim zasiahneme,“ vyhlásila Czyborrová.

(mm)


Miesto patrí k najrušnejším lokalitám v Košiciach. Denne sa tu premiestňujú tisícky ľudí, nielen cestujúcich. Mnohým sa nepozdáva, že už niekoľko rokov vonkajšie priestory stanice, najmä nástupištia, pripomínajú stavenisko. Dôvodom je meškajúca obnova.
Prejsť na článok
Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok