Netanjahu vyzval na prepustenie rukojemníkov a nový začiatok bez Hamasu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok vyhlásil, že ak palestínski radikáli prepustia už vyše roka väznených izraelských rukojemníkov, zachránia si život. Netanjahu súčasne pohrozil, že Izrael zúčtuje s každým, kto rukojemníkom ublíži.

Benjamin Netanjahu Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér to uviedol vo videopríhovore, o ktorom informoval web The Times of Israel (TOI).

Smrť vodcu hnutia Hamas Jahjá Sinwára, ktorý prišiel o život v stredu pri operácii izraelskej armády na juhu Pásma Gazy, označil Netanjahu za dôležitú etapu, ale upozornil, že „vojna sa ešte neskončila“.

Obyvateľom Pásma Gazy, kde Hamas roky vládne, však izraelský premiér odkázal, že Sinwárova smrť je pre nich príležitosťou, aby „sa konečne vymanili z tyranie“.

Sinwár im podľa Netanjahua zničil život. „Povedal vám, že je lev, ale v skutočnosti sa skrýval v temnom brlohu. A bol zabitý, keď v panike utekal pred našimi vojakmi,“ doplnil Netanjahu a „teroristom z Hamasu“ odkázal, že ich vodcovia utekajú, ale budú Izraelom zlikvidovaní.

V prejave adresovanom aj ľuďom na Blízkom východe Netanjahu vyhlásil, že súčasné dianie poskytuje „skvelú príležitosť, ako zastaviť os zla a budovať inú budúcnosť“.

Dodal, že Sinwárovo zabitie objasňuje kritikom v Izraeli aj v zahraničí, prečo súčasná izraelská vláda trvala na pokračovaní vojny a na vstupe do mesta Rafah, „opevnenej bašty Hamasu, kde sa skrýval Sinwár a mnohí vrahovia“.

Napriek úspechu, ktorý v podobe Sinwárovej eliminácie dosiahla izraelská armáda a tajná služba Šin Bet, Netanjahu vo videopríhovore varoval, že táto vojna sa ešte neskončila a naďalej si vyberá veľa obetí.

Prepustenie rukojemníkov – zavlečených do Pásma Gazy po vpáde palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 – žiadal vo štvrtok večer aj izraelský minister obrany Joav Galant, ktorý bojovníkov Hamasu vyzval, aby po smrti svojho vodcu zložili zbrane a vzdali sa.

Uviedol, že zabitie Sinwára sa pripája k dlhej sérii eliminácií, pričom spomenul meno vodcu libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha či vojenského veliteľa Hamasu Muhammada Dajfa. Avizoval, že Izrael bude prenasledovať a odstraňovať svojich nepriateľov.

„Sinwár zomrel na úteku. Nezomrel ako veliteľ, ale ako niekto, kto sa staral len o seba,“ povedal minister. Podľa neho je Sinwárov prípad jasným odkazom, že izraelská armáda nájde každého, kto sa pokúsi ublížiť občanom Izraela alebo jeho bezpečnostným silám, a bude ho brať na zodpovednosť.

(tasr, toi)


Miesto patrí k najrušnejším lokalitám v Košiciach. Denne sa tu premiestňujú tisícky ľudí, nielen cestujúcich. Mnohým sa nepozdáva, že už niekoľko rokov vonkajšie priestory stanice, najmä nástupištia, pripomínajú stavenisko. Dôvodom je meškajúca obnova.
Prejsť na článok
Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok