Buldozér izraelskej armády zničil pozorovaciu vežu a plot okolo perimetra pozície OSN

Incident sa stal v meste Marwahin na juhu Libanonu, uvádza nedeľné vyhlásenie dočasných mierových síl OSN (UNIFIL).

GaR0HdwWoAAi4oo Buldozér izraelskej armády na základni mierovej misie OSN v Libanone. Foto: X/UNIFIL

Pozorovateľňa bola buldozérom zničená zámerne, uvádza agentúra AFP s odvolaním na vyhlásenie mierových síl. „Napriek tlaku vyvíjanému na misiu a krajiny, ktoré do nej poskytli jednotky, zostávajú mierové sily na všetkých svojich pozíciách,“ dodáva vyhlásenie UNIFIL.

Mierové jednotky OSN podľa Reuters opätovne upozorňujú vo vyhlásení izraelskú armádu a všetky strany konfliktu na ich povinnosť chrániť príslušníkov mierových síl.

Izrael nedávno oznámil, že libanonské militantné hnutie Hizballáh útočí na izraelské jednotky z pozícií v bezprostrednej blízkosti stanovísk UNIFIL, píše agentúra DPA. Mierové jednotky v stredu uviedli, že izraelský tank vypálil na jednu z pozorovateľní UNIFIL.

Incident sa odohral po tom, ako sa jednotky UNIFIL počas niekoľkých predchádzajúcich dní stali terčom niekoľkých útokov, pri ktorých sa zranili najmenej štyria vojaci.

UNIFIL monitoruje izraelsko-libanonské pohraničie od roku 1978. Súčasťou misie je viac než 10-tisíc vojakov z viac než 50 krajín sveta, pripomína DPA.

(tasr)


V Košiciach rastie nespokojnosť predajcov z trhu na Dominikánskom námestí. Mesačný nájom sa im zdá privysoký na to, že správca im neposkytuje služby, ktoré sú pre nich mimoriadne dôležité. V Bratislave majú iný systém.
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok