USA vyšetrujú únik utajovaných dokumentov o plánoch Izraela zaútočiť na Irán

Dokumenty s dátumom 15. a 16. október obsahujúce prísne utajované informácie amerických spravodajcov o plánoch odvety Izraela voči Iránu sa v online priestore objavili v piatok. Na Telegrame ich zverejnil účet "Middle East Spectator".

Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Hoci boli určené pre USA a spojencov – Austráliu, Kanadu, Nový Zéland a Spojené kráľovstvo, vidí ich celý svet. Podľa zdrojov CNN však už Spojené štáty únik utajovaných amerických spravodajských informácií usvedčujúcich Izrael vyšetrujú. Jeden zo zdrojov potvrdil aj pravosť dokumentov.

Americký predstaviteľ pre portál uviedol, že sa aktuálne skúma, kto mal k údajnému dokumentu Pentagonu prístup. Každý takýto únik by automaticky spustil vyšetrovanie FBI spolu s Pentagonom a americkými spravodajskými agentúrami. Kompetentní to však komentovať odmietajú.

„Ak je pravda, že izraelské taktické plány reagovať na iránsky útok z 1. októbra unikli, je to vážne porušenie,“ zhodnotil Mick Mulroy, bývalý námestník ministra obrany pre Blízky východ a dôstojník CIA vo výslužbe.

Dodal, že „budúca koordinácia medzi USA a Izraelom môže byť tiež spochybnená. Dôvera je kľúčovým komponentom vo vzťahu a v závislosti od toho, ako k tomu došlo, môže byť dôvera narušená“.

Dokumenty opisujú prípravy, ktoré zrejme Izrael realizuje na útok proti Iránu. Jeden z dokumentov, na ktorom stojí, že ho zostavila Národná geokozmická spravodajská agentúra, hovorí, že plány zahŕňajú presun munície Izraelom.

Ďalší dokument, údajne od Národnej bezpečnostnej agentúry, načrtáva cvičenia izraelských vzdušných síl zahŕňajúce rakety vzduch-zem, o ktorých sa tiež predpokladá, že sú prípravou na útok na Irán.

Jeden z dokumentov tiež naznačuje niečo, čo Izrael odmietal verejne potvrdiť: že krajina má jadrové zbrane. V dokumente sa uvádza, že USA nezaznamenali žiadne náznaky, že Izrael plánuje použiť jadrovú zbraň proti Iránu, píše CNN, ktorá dokumenty priamo necituje ani neukazuje.

(max)


V Košiciach rastie nespokojnosť predajcov z trhu na Dominikánskom námestí. Mesačný nájom sa im zdá privysoký na to, že správca im neposkytuje služby, ktoré sú pre nich mimoriadne dôležité. V Bratislave majú iný systém.
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok