Sršeň ázijský bude na Slovensku čoraz častejšie. Envirorezort radí, ako nahlásiť výskyt

Prvý výskyt tohto hmyzu potvrdili koncom septembra v Palárikove v novozámockom okrese. Štátni ochranári zlikvidovali jeho obrie hniezdo v predošlých dňoch.

vespavelutina Sršeň ázijský Zdroj: invaznedruhy.sopsr.sk/

Sršňa ázijského môže podľa ministerstva životného prostredia verejnosť jednoducho a rýchlo nahlásiť Štátnej ochrane prírody SR (ŠOP) pomocou QR kódu cez Systém rýchleho varovania, rovnako tak aj cez mobilnú aplikáciu Zastav sršňa.

„Pre rýchlu detekciu hniezd je nevyhnutná pomoc verejnosti. Vzhľadom k mimoriadnej schopnosti šírenia druhu a prognózy jeho šírenia odporúčame sledovať jeho výskyt najmä v okresoch Nové Zámky, Komárno, Dunajská Streda, Šaľa, Galanta, Senec, Bratislava I – V,“ apeluje ministerstvo životného prostredia na sociálnej sieti.

Do Európy sa sršeň ázijský dostal v roku 2004: do juhozápadného Francúzska pricestoval pravdepodobne so zásielkou tovaru z juhovýchodnej Ázie. Od tej doby sa spontánne šíri Európou najmä severovýchodným smerom.

Sršeň ázijský je invázny nepôvodný druh, ktorý je hrozbou pre opeľovače vrátane včiel. Rovnako predstavuje hrozbu pre ovocinárov, vinohradníkov, ale tiež pre ľudí alergických na bodavý hmyz.

„Pre obavy Európskej únie sa naň vzťahuje príslušná legislatíva – európske nariadenie o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov, ale rovnako aj zákon o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov,“ vysvetlilo ministerstvo.

Členské štáty musia preto vyvíjať potrebnú aktivitu v prípade výskytu tohto druhu na ich území, prijímať opatrenia na včasné zistenie druhu, zabezpečiť jeho rýchlu eradikáciu v ranej fáze jeho invázie. V prípade, ak sa už sršeň na území daného štátu rozšíril, je potrebné vytvoriť systém jeho kontroly.

(max)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok