Nie ste môj kráľ, kričala austrálska senátorka na Karola III.

Austrálska domorodá senátorka Lidia Thorpeová v pondelok zvýšila hlas na britského kráľa Karola III., čím šokovala zhromaždených zákonodarcov a ďalších hodnostárov v pléne austrálskeho parlamentu v Canberre. Informuje o tom agentúra AFP.

Kráľ Karol III. Foto: TASR/AP Kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

„Vráťte nám našu zem! Vráťte nám, čo ste nám ukradli!“ vyhlásila Thorpeová v pléne parlamentu. „Toto nie je vaša krajina, vy nie ste môj kráľ,“ povedala nezávislá zákonodarkyňa a odsúdila to, čo označila za „genocídu“ pôvodných obyvateľov Austrálie zo strany európskych osadníkov.

Thorpeová je známa svojím ostrým odporom voči monarchii.

Austrália bola britskou kolóniou viac ako 100 rokov, počas ktorých boli zabité tisíce domorodých Austrálčanov a celé komunity boli vysídlené. Krajina získala de facto nezávislosť v roku 1901, ale nikdy sa nestala plnohodnotnou republikou. Súčasnou hlavou štátu je britský kráľ Karol III.

Panovník je na deväťdňovej ceste po Austrálii a Samoe. Ide o jeho prvú veľkú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu diagnostikovali rakovinu, čo mu začiatkom tohto roka zmenilo život.

V roku 1999 sa Austrálčania iba tesne vyslovili proti odvolaniu kráľovnej – uprostred sporu o to, či jej nástupcu budú vyberať členovia parlamentu, a nie verejnosť.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok