Rezort dopravy má pripraviť analýzu opodstatnenosti agentúry nájomného bývania

V súvislosti so správou Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR ho k tomu v pondelok zaviazal parlamentný výbor pre hospodárske záležitosti.

Rezidenèná veža Sky Park 4 by mala by hotová zaèiatkom roka 2024 Ilustračné foto: Pavel Neubauer/TASR

Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB) totiž podľa kontrolórov NKÚ ani po dvoch rokoch od svojho vzniku neplní účel, na ktorý bola zriadená a pre nejasnosti pri zvolenom modeli financovania sa s výstavbou nájomných bytov stále nezačalo.

Ministerstvo dopravy má v rámci analýzy pripraviť tri variantné riešenia. Zanalyzovať má, či môže AŠPNB zotrvať v súčasnej podobe, či bude pokračovať v modifikovanej podobne alebo či sa zruší.

Rezort má tiež pripraviť správu o tom, či boli agentúrou doteraz použité financie vynaložené efektívne. Podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Igora Chomu záujem vlády o pokračovanie v projekte nájomných bytov pretrváva, treba však vyriešiť nedostatky, ktoré konštatoval NKÚ.

„My sme pristúpili k riešeniam, ktoré boli v našej kompetencii a ktoré bolo možné riešiť vzhľadom k nevypovedateľnosti niektorých zmlúv,“ uviedol Choma na rokovaní výboru. Doplnil, že ministerstvo už vyriešilo výmenu vedenia agentúry a rieši aj nevýhodnú zmluvu o nájme pre agentúru.

Kontrolóri v správe k činnosti AŠPNB skonštatovali, že doterajšie nakladanie s verejnými financiami považujú za neefektívne a v rozpore s pravidlami „dobrého hospodára“.

Nepozdávalo sa im napríklad využitie poradenských služieb za takmer 1,9 milióna eur či to, že za posledné tri roky bolo na prípravu modelu štátom podporovaného nájomného bývania a činnosť agentúry vynaložených viac ako päť miliónov eur.

Od založenia agentúry však jej zamestnanci kontrolórom nepreukázali žiadne podstatné činnosti, ktoré by súviseli s vytváraním podmienok pre rozvoj štátom podporovaného bývania. Projekt výstavby štátnych nájomných bytov zdržalo aj posudzovanie Európskou komisiou, či úľava na dani pre investorov nájomných bytov nepredstavuje nepovolenú štátnu pomoc.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok