Izrael stále bráni prísunu humanitárnej pomoci na sever Pásma Gazy, tvrdí šéf UNRWA

Philippe Lazzarini, riaditeľ Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom, poukázal na skutočnosť, že izraelské úrady bránia humanitárnym misiám, ktoré vozia do enklávy lieky či potraviny, citovala ho agentúra Reuters.

Israel Palestinians526219 Philippe Lazzarini, hlavný komisár UNRWA, počas tlačovej konferencie 23. mája 2021 v meste Gaza. Foto: TASR/AP

„Zostávajúce prístrešky UNRWA sú také preplnené, že niektorí vysídlenci sú teraz nútení žiť na toaletách. Podľa správ sú ľudia, ktorí sa pokúšajú utiecť, zabíjaní a ich telá zostávajú na ulici. Odmietané sú tiež misie na záchranu ľudí spod trosiek,“ informoval Lazzarini v príspevku na sociálnej sieti.

Šéf UNRWA dodal, že nemocnice v oblasti sú bez elektriny a o zranených ľudí sa nemá kto postarať. „Humanitárne organizácie vrátane UNRWA musia mať prístup na sever Pásma Gazy. Odmietanie humanitárnej pomoci a jej zneužívanie na vojenské účely je znakom toho, ako nízko je morálny kompas,“ uviedol.

Pomoc sa podľa Lazzariniho musí dostať ku všetkým ľuďom v núdzi vrátane detí a izraelských rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas. „Prímerie je začiatkom ukončenia tejto nekonečnej nočnej mory,“ uzavrel.

Izraelská armáda pred dvoma týždňami spustila na severe Pásma Gazy novú ofenzívu proti hnutiu Hamas. Izrael tvrdí, že do Pásma Gazy prúdi veľké množstvo humanitárnych zásob po pozemných trasách a pomoc je zhadzovaná aj z lietadiel.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok