Vojaci KĽDR sa stanú legitímnymi cieľmi, ak budú bojovať na Ukrajine

Severokórejskí vojaci, ktorí sú na výcviku v Rusku, sa stanú po zapojení do bojov na Ukrajine vojenskými cieľmi, varuje hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady John Kirby.

Snímka obrazovky 2024-10-23 o 23.01.54 John Kirby. Foto: TASR/AP

USA podľa Kirbyho odhadujú, že v období od začiatku do polovice októbra sa na ruský Ďaleký východ presunulo najmenej tritisíc severokórejských vojakov. Prepravila ich loď z prístavného mesta Wonsan do Vladivostoku, odkiaľ sa presunuli na viaceré miesta vo východnom Rusku, kde v súčasnosti absolvujú výcvik.

Oficiálni severokórejskí predstavitelia sa k údajnému vyslaniu vojakov do Ruska, o ktorom prvýkrát minulý týždeň informovala juhokórejská tajná služba, zatiaľ nevyjadrili.

Moskva tieto správy takisto odmietla potvrdiť alebo vyvrátiť. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharová v stredu novinárom odkázala, aby sa „spýtali Pchjongjangu“.

Južná Kórea tvrdí, že Pchjongjang plánuje do decembra vyslať do Ruska 10-tisíc vojakov.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X oznámilo, že si v tejto súvislosti predvolalo severokórejského vyslanca. „Podpora ruskej útočnej vojny zo strany Severnej Kórey priamo ohrozuje bezpečnosť Nemecka a európsky mierový poriadok,“ uviedol rezort diplomacie. Rovnako reagovalo aj Rakúsko.

Ukrajina v stredu prostredníctvom stránky Chcem žiť, podporovanej ministerstvom obrany a vojenskou rozviedkou HUR, vyzvala severokórejských vojakov nachádzajúcich sa v Rusku, aby zložili zbrane a zachránili si životy.

(tasr, afp)


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok
Nielen zvolenie predsedu parlamentu je poznačené sporom medzi koaličnými stranami Hlas a SNS. Ďalšou témou je spor o zloženie Rady STVR a osobu nového generálneho riaditeľa telerozhlasu.
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok