Košický kraj chystá sanáciu PCB znečistenia na Zemplíne za 4,9 milióna eur

Podanie projektovej žiadosti a spolufinancovanie v pondelok schválilo krajské zastupiteľstvo.

Odber vzoriek poèas sanaèných prác v lokalite Prameò Dočasne poverený predseda vlády a dočasne poverení ministri vnútra a životného prostredia vlády SR vykonali kontrolu sanačných prác na skládke z bývalého závodu Chemko Strážske v zvernici Orlová. Na snímke odber vzoriek počas sanačných prác v lokalite Prameň. Strážske, 30. marca 2023. Foto: TASR/Roman Hanc

„Nosným cieľom projektu je realizácia sanačných opatrení vo vybraných lokalitách zemplínskeho regiónu, ktorý je dlhodobo kontaminovaný PCB látkami,“ uviedol pred poslancami predsedajúci zasadania a podpredseda KSK Ladislav Lörinc.

Projekt je vzhľadom na program LIFE zameraný predovšetkým na ochranu vodného vtáctva a prírodných biotopov. Nástrojom ochrany sa rozumie sanácia rozsiahleho územia pozdĺž odpadového kanála Strážske až po Zemplínsku šíravu.

KSK informoval, že ak uspeje v eurofondovej výzve LIFE, bude môcť zrealizovať samotné sanačné práce na dekontamináciu PCB na území Zemplína a následne aj overiť účinnosť vykonaných opatrení. „Projekt zároveň predstavuje akúsi databázu dôležitých a kľúčových informácií a dát o stave územia, ktorá bude podkladom pre ďalšie aktivity na podporu ochrany vtáctva a zdravia obyvateľov kraja v území,“ uviedla krajská samospráva.

Ako koordinátor projektu kraj zostavil konzorcium, ktoré tvoria zástupcovia verejného a súkromného sektora, odborníci z akademickej oblasti a zástupcovia z mimovládneho sektora. Okrem KSK sú jeho členmi SOS BirdLife n. o., Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach, Environcentrum, s. r. o., ekolive s. r. o. a Dobrovoľný zbor civilnej ochrany KSK, n. o.

Predseda KSK Rastislav Trnka sa na pondelkovom rokovaní zastupiteľstva nezúčastnil pre služobnú zahraničnú cestu. Úrad KSK oznámil, že ako člen delegácie Európskeho výboru regiónov sa v kolumbijskom meste Cali zúčastňuje na konferencii o biodiverzite pod záštitou Organizácie spojených národov (OSN).

(tasr)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok