Po sčítaní takmer všetkých hlasov už Bulharsko pozná víťaza volieb

Stredopravicová strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) konzervatívneho expremiéra Bojka Borisova zjavne zvíťazila v nedeľných predčasných parlamentných voľbách, ktoré boli už siedmimi za necelé štyri roky.

Bojko Borisov Bulharský premiér Bojko Borisov. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z takmer konečných výsledkov, ktoré zverejnila tamojšia ústredná volebná komisia.

Sčítaných bolo už 99,7 percenta z odovzdaných hlasov. GERB získala 26,4 percenta, za ňou s rozdielom až 12 percentuálnych bodov skončila prozápadná reformistická koalícia Pokračujeme v zmene – Demokratické Bulharsko. Tretia je ultranacionalistická, populistická a prorusky orientovaná strana Obnova, ktorej pripadá 13,38 percenta hlasov.

Potrebnú štvorpercentnú hranicu na získanie kresiel v 240-člennom jednokomorovom parlamente prekonalo zrejme ešte ďalších päť až šesť strán, celkovo by tak v novom parlamente mohlo zasadnúť až deväť zoskupení. O štyroch najmenších z nich píše AP ako o populistických a proruských stranách.

AP však upozorňuje, že môže trvať ešte aj niekoľko dní, kým komisia ohlási oficiálne výsledky. Ak sa potvrdia uvedené čísla, Borisov získa mandát na zostavenie novej vlády, ktorá by tak mohla byť už jeho štvrtou.

Borisov označil víťazstvo svojej strany za „kategorické“ a nateraz signalizoval, že je pripravený robiť kompromisy pri zostavení vlády a rokovať so všetkými stranami, ktoré sa do parlamentu prebojovali, okrem Obnovy. Podľa AP ho však zrejme čakajú neľahké rozhovory, výsledky volieb sa totiž veľmi nelíšia od šiestich predchádzajúcich hlasovaní a nový parlament bude veľmi roztrieštený. Analytici nevylučujú ani prípadné konanie ďalších volieb.

Siedme parlamentné voľby za necelé štyri roky boli vyvolané tým, že bulharské politické strany sa po patových voľbách, ktoré sa konali 9. júna paralelne s voľbami do Európskeho parlamentu, nedohodli na zostavení koaličnej vlády. Júnové voľby zasa vyvolal marcový rozpad tzv. neformálnej koalície pozostávajúcej z GERB, Zväzu demokratických síl (SDS) a PP-DB.

Obe aliancie, GERB-SDS a PP-DB, sú síce orientované pro-európsky aj pro-podnikateľsky, sužuje ich však množstvo vzájomných sporov a osobná rivalita. Po júnových voľbách sa vládu nepodarilo zostaviť ani jednej z nich.

(tasr, ap, bpa)


Súdny dvor EÚ vydal rozsudok, ktorý upravuje podmienky vniknutia štátnych orgánov do mobilného telefónu počas trestného stíhania. Toto rozhodnutie bude mať značný vplyv na to, ako budú súdy posudzovať dôkazy z Threemy vo veci vraždy…
Prejsť na článok
Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok