Na Ukrajine sme zničili systém S-300 od jednej z európskych krajín, tvrdia Rusi. Je to lož, reaguje rezort obrany

Slovak_S-300 Slovenský systém S-300. Foto: EllsworthSK/Wikimedia

AKTUALIZOVANÉ Ruské ozbrojené sily pri ukrajinskom meste Dnipro zničili systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ukrajine poskytla „jedna z európskych krajín“. V rámci pondelkového brífingu to oznámilo ruské ministerstvo obrany.

TASR o tom informuje na základe príspevku ruského ministerstva obrany na sociálnej sieti Telegram.

Podľa ruského ministerstva bolo zariadenie ukryté v hangári. Zasiahli ho údajne presne navádzané rakety s plochou dráhou letu typu Kalibr. Zničené boli štyri odpaľovacie zariadenia S-300. Pri útoku zahynulo 25 príslušníkov ukrajinskej armády, uvádza ruské ministerstvo.

https://standard.sk/192467/mikulec-po-odovzdani-s-300-ukrajine-teoreticky-by-sme-mohli-poslat-aj-stihacky/

Informácie ruského ministerstva obrany nebolo možné bezprostredne overiť, napísala k tomu stránka britskej stanice Sky News.

Agentúra AP konštatuje, že je však nejasné, či obe strany hovoria o tom istom útoku. Rusi v ostatných dňoch zaútočili na systémy protivzdušnej obrany na troch rôznych lokalitách.

Správy o zničení sú klamstvom, reaguje rezort obrany

Darovaný systém protivzdušnej obrany S-300 naďalej pomáha Ukrajine. Správy z Ruskej federácie o jeho zničení sú ďalším klamstvom ruského prezidenta Vladimira Putina. Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková to uviedla pre TASR v súvislosti so správami o zničení systému.

Korčok: nemáme o tom dôkazy

Na zničené systémy S-300 sa AP spýtala slovenského ministra zahraničia Ivana Korčoka, ktorý je na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Šéf slovenskej diplomacie jej povedal, že o zničení slovenských batérií „nemáme dôkazy“ a na základe informácií poskytnutých Ukrajinou to nemožno potvrdiť. „Ukrajinská strana to vylúčila,“ uviedol. Ako tiež povedal, Slovensko poskytlo svojmu východnému susedovi S-300, lebo „chceme posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny“.

Čo povedal Heger

Tvrdenia o zničení systému S-300, ktorý Slovensko dodalo Ukrajine, sa objavili už v nedeľu, avšak premiér SR Eduard Heger ich neskoro večer poprel.

„Ruská propaganda šíri klamstvá, že obranný systém zo Slovenska S-300 je zničený. Chcem upozorniť, že ide o nepravdivé informácie a sprievodné videá či fotografie sú staršieho dáta,“ povedal Heger. Dodal, že aj ukrajinská strana oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie.

https://standard.sk/191726/slovensky-system-protivzdusnej-obrany-s-300-je-uz-na-ukrajine-moskva-predtym-varovala-ze-ho-znici/

(tasr, sita)


Ďalšie články