Uprostred veľkej biedy krajinu ničia gangy. Svet na Haiti zabudol

Od vraždy Jovenala Moïseho v júli 2021 nie je úrad prezidenta v Haiti obsadený a nik nevie, kedy budú ďalšie voľby. Boj o moc a nedostatok účinného vedenia viedli v krajine, ktorú už aj tak sužuje chudoba a prírodné katastrofy, k protestom, chaosu a extrémnemu násiliu v uliciach. Útokom čelí aj cirkev.

Sestra Marcella Catozza. Foto: Fondazione Via Lattea Sestra Marcella Catozza. Foto: Fondazione Via Lattea

„Je to hrozné a najviac trpia ľudia. (Hlavné) mesto je v rukách gangov. Ľudia sú hladní, školy sú zatvorené. Nie je práca, nemocnice nefungujú, pretože nemajú palivo do generátorov. V týchto podmienkach sa nedá žiť,“ opisuje sestra Marcella Catozza v rozhovore pre nadáciu ACN. Na Haiti pôsobí od roku 2006. Najťažšie je pre ňu prijať nezáujem medzinárodného spoločenstva. „Najhoršie je, že o nás nikto nehovorí. Nikto nevie, čo sa deje, nezaujíma ich naše utrpenie v tejto krajine,“ dodáva františkánka.

„Útočí sa aj na cirkev,“ hovorí misionárka. Dňa 25. júna 2022 bola na ulici zastrelená sestra Luisa del Orto, ktorá žila na Haiti 20 rokov. „Boli sme si veľmi, veľmi blízke,“ spomína sestra Marcella. „Nevieme, prečo ju zabili… Bolo to naozaj hrozné.“ Nadprirodzený pokoj v jej hlase je v silnom kontraste s ťažkou situáciou, ktorú opisuje.

Iba dva týždne po tejto vražde napadli aj katedrálu v hlavnom meste Haiti Port-au-Prince. „Zapálili katedrálu a pokúsili sa zabiť hasičov, ktorí prišli uhasiť plamene. Potom sa pokúsili zničiť múry katedrály nákladným autom.“ Útoky však nie sú len v hlavnom meste. „V Port-de-Paix a Les Cayes a v ďalších mestách zaútočili na budovy Caritas, zobrali všetko vrátane všetkej humanitárnej pomoci a zničili kancelárie zamestnancov“.

Od augusta je sestra Marcella v Taliansku – veľký nárast útokov jej bráni v návrate na Haiti, čo ju napĺňa smútkom. „Povedali mi, že bude lepšie, ak s návratom ešte chvíľu počkám. Čiastočne preto, že pred dvoma mesiacmi zabili sestru Luísu… Takže čakám. Pre misionára je veľmi ťažké byť mimo svojej misie, je to veľmi ťažké. Ale som si istá, že práve toto odo mňa teraz Boh žiada.“

Podľa sestry je situácia neopísateľná a každým dňom sa zhoršuje. Ovplyvnila aj jej misiu, sirotinec v jednom z najnebezpečnejších slumov na svete. „Približne pred mesiacom podpálili našu kaplnku. Všetko zhorelo. Oltár, lavice… Nič nezostalo. Najsvätejšia sviatosť sa zachránila, pretože keď odchádzam, vždy ju beriem na bezpečné miesto.“

Jej životné podmienky na Haiti sú náročné. „Posledný rok som nemohla ráno odísť ani na svätú omšu, pretože gangy zatvárajú slum a nikto nesmie ísť dnu ani von,“ vysvetľuje. Slum sa začal budovať pred 20 rokmi na mieste skládky odpadu hlavného mesta a v súčasnosti je domovom pre viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí žijú v zinkom pokrytých chatrčiach bez tečúcej vody a elektriny. Sestra Marcella je v súčasnosti jedinou rehoľníčkou v tejto misii, pretože druhá sestra, ktorá ju spolu s ňou začala, sa musela vrátiť do Talianska po ťažkom šoku, ktorý utrpela počas zemetrasenia v roku 2010. Vtedy prišli o všetko.

Sestra Marcella končí svoj rozhovor výzvou: „Prosím, modlite sa za Haiti. Prosme Pána, aby bdel nad všetkými Haiťanmi a daroval svojmu ľudu pokoj. Modlite sa za moje deti, za všetkých 150 detí. Najmenšie má dva mesiace a najstaršie 18 rokov. V súčasnej situácii, v akej sa Haiti nachádza, nemajú tieto deti žiadnu budúcnosť. Modlime sa k Bohu, aby sa im splnilo dobro, ktoré pre ne naplánoval, a aby sa splnili želania, ktoré nosia v srdci,“ prosí.


Ďalšie články