Ruská armáda bude možno musieť opäť pochodovať na Kyjev, uviedol Putin v rozhovore s ruskými novinármi

Vystúpenie Putina na fóre Valdajského diskusného klubu Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje s prejavom na fóre Valdajského diskusného klubu na predmestí Moskvy vo štvrtok 27. októbra 2022. Foto: TASR/AP

V nezvyčajnom rozsiahlom rozhovore s vojnovými korešpondentmi a vojenskými blogermi prezident Vladimír Putin v utorok vykreslil ruskú armádu ako pevne stojacu proti dlhoočakávanej ukrajinskej protiofenzíve. Naznačil, že konflikt plní ciele, ktoré si pôvodne stanovil.

„Nepriateľ neuspel v žiadnom zo sektorov,“ povedal Putin o ukrajinskej ofenzíve, ktorá sa rozbehla v posledných dňoch a namiesto toho utrpela obrovské straty v porovnaní s relatívne malými stratami Ruska. Napríklad pokiaľ ide o tanky, uviedol, že Ukrajina ich stratila 160 v porovnaní s 54 tankami Ruska, pričom dodal, že niektoré z nich sa dajú opraviť. Jeho tvrdenia nebolo možné nezávisle potvrdiť.

Putin sa v posledných týždňoch dotkol prakticky všetkých aspektov konfliktu. Zvolil si formát, ktorý využíva len zriedkavo, a umožnil 18 reportérom pýtať sa na vojnu viac ako dve hodiny štýlom pripomínajúcim jeho každoročné vystúpenie Priama linka, keď hodiny odpovedá na otázky z celej krajiny. Rusko podľa neho nepotrebovalo povolávať viac nových vojakov, pretože od januára získalo približne 156 -tisíc kontraktorov alebo iných dobrovoľníkov, okrem 300-tisíc povolaných v minulom roku.

V snahe vyťažiť čo najviac zo skutočnosti, že Rusko utrpelo opakované neúspechy s mužmi aj zbraňami naznačil, že krajina získala cenné skúsenosti, ako lepšie organizovať svoje ozbrojené sily.

Priznal, že cezhraničné útoky ruských ozbrojencov z Ukrajiny boli poškodzujúce, a odvážne podotkol, že Rusko možno bude musieť na ukrajinskej strane hranice vytvoriť „uzavretú zónu“, aby sa ukrajinské delostrelectvo nedostalo do Ruska.

V jednom momente tiež povedal, že ruská armáda bude možno musieť opäť pochodovať na Kyjev, hlavné mesto Ukrajiny. Ruské sily boli z Kyjeva vyhnané po tom, ako ho nedokázali za niekoľko dní po plnohodnotnej invázii vo februári 2022 dobyť, ako sľubovali, a vlani na jeseň stratili v dôsledku ukrajinskej ofenzívy široký úsek v okolí východného mesta Charkov.

Zdanie nestrannej analýzy

Nikolajovi Petrovovi, skúsenému politickému analytikovi, celé toto úsilie znelo, akoby sa Putin snažil demonštrovať, že je vrchným veliteľom, ktorý má plne pod kontrolou fakty na bojisku. Ešte dôležitejšie však bolo, že Petrov špekuloval, že tieto poznámky by mohli byť predohrou k snahe o rokovania, keďže naznačujú, že ukrajinská protiofenzíva je odsúdená na zánik.

Vzhľadom na to, že široká verejnosť dôveruje korešpondentom a blogerom oveľa viac ako ministerstvu obrany, jeho výber partnerov na rozhovor spolu so spomenutím detailov, ako je počet zničených ruských tankov, mal podľa Petrova vytvoriť zdanie nestrannej analýzy.

„Neexistuje dôvod, prečo by mal byť taký otvorený a podávať také podrobné vysvetlenia, pokiaľ by sa nesnažil osloviť západné alebo ukrajinské publikum,“ povedal. „Zámerom je demonštrovať, že je vrchný veliteľ, ktorý vie všetko o všetkom.“

Putin tvrdil, že Rusko robí skvelú prácu pri demilitarizácii Ukrajiny napriek tomu, že ju Západ podporuje. Priznal rôzne časti informácií, ktoré boli predtým verejným tajomstvom, ako napríklad milosti, ktoré udeľoval odsúdeným, ktorí bojovali za žoldniersku Vagnerovu skupinu.

Zopakoval aj staršie informácie

Mnohé z toho, čo povedal, nebolo nové, napríklad vyhrážanie sa, že odstúpi od dohody, ktorá umožnila Ukrajine vyvážať milióny ton obilia z čiernomorských prístavov napriek tomu, že Rusko kontroluje vodné cesty, a tvrdil, že to robí len preto, lebo obilie potrebuje veľká časť sveta.

Poznamenal, že vojenská produkcia sa zvýšila 2,7-krát a v niektorých prípadoch bola desaťkrát väčšia, povedal, a na ilustráciu ich kvality použil trochu zvláštnu príhodu. Ruský tank T-90, ktorý narazil na mínu, vyviazol bez ujmy, hoci človek vnútri dostal taký silný zásah, že zomrel, povedal Putin.

V najnovšej kapitole sporu medzi ministrom obrany Sergejom Šojguom a Jevgenijom Prigožinom, priebojným zakladateľom súkromnej vojenskej skupiny vagnerovcov, Prigožin odmietol výzvu ministerstva obrany, aby všetky takéto organizácie podpísali zmluvy do 1. júla. Tento krok sa považoval za snahu ministerstva o rozšírenie určitej kontroly nad takýmito silami, ktoré sú v Rusku technicky vzaté nelegálne, a zároveň poskytnutie plných vojenských výhod.

Putin povedal, že podporuje výzvu, aby polovojenské organizácie podpísali takéto zmluvy. Analytik Petrov naznačil, že prezident využíva Prigožina ako zásterku, vďaka ktorej sa javí ako umiernenejší, keďže veliteľ žoldnierov opakovane vyzýva na vystupňovanie útokov proti Ukrajine a postavenie ekonomiky na vojnový základ. „Je to jeho štýl pred akýmkoľvek rokovaním – nechať svojho človeka povedať niečo hrozné, aby vyzeral lepšie,“ povedal Petrov.

Článok pôvodne vyšiel v denníku New York Times. Všetky práva vyhradené.


Ďalšie články