V Bratislave sa v sobotu uskutočnia pochod Hrdí na rodinu aj Dúhový Pride

Jedenásty ročník národného podujatia Hrdí na rodinu sa bude konať v sobotu (22. júla) na Jakubovom námestí v Bratislave. Súčasťou bude aj diskusia či vyhodnotenie súťaže o najkrajšom príbehu lásky a vernosti. V rovnaký deň sa v našej metropole uskutoční aj dúhový pochod, ktorým chcú organizátori po teroristickom útoku pred Teplárňou dať najavo, že sú "Hrdí a nezničiteľní".

IMG_2270-scaled Foto: Hrdí na rodinu

Tohtoročný pochod Hrdí na rodinu má poukázať na dôležitosť manželstva muža a ženy i ochranu detí. Jeho heslo je: Manželstvo chráni deti.

„Zasahuje sa do rodičovských práv, zasahuje sa do vzdelávania detí, kde je snaha dostať nevhodné veci, deti, skrátka, potrebujú ochranu od manželstva,“ vysvetlil v rozhovore pre Štandard tohtoročné heslo organizátor Anton Chromík.

„Deti sú dnes ohrozenejšie, než to bolo v minulosti. A nejde len o ideológiu, ale aj životný štýl a techniku. Deti sú ohrozené počítačovými hrami, sociálnymi sieťami, pornom, vôbec internetom. Môžeme povedať, že ich ohrozuje súčasná kultúra spoločnosti, ktorá na ne pôsobí, a hoci sa o tom veľa vie, málo sa o tom hovorí. Za svoju úlohu preto považujeme na to upozorniť,“ zdôvodnil aj ďalší usporiadateľ Marek Nikolov.

Krátko pred sprievodom, od 13. hodiny, budú organizátori diskutovať s lídrami prorodinných združení a organizácií zo Slovenska a Česka. Diskusia bude na Jakubovom námestí v centre Salvator.

Akcia sa začne o 15:00 a sprievod tento rok nepôjde iba cez úzke uličky v bratislavskom Starom Meste, ako tomu bolo v minulosti, ale priamo cez širokú Dunajskú ulicu a Dostojevského rad. Následne sa účastníci vrátia naspäť na Jakubovo námestie.

Organizátori vyzývajú účastníkov, aby prišli v červených tričkách a priniesli si slovenské zástavy.

Po pochode sa vyhodnotí súťaž Prstene vernosti, ktorá sa konala dva mesiace na základných a stredných školách a skončila sa 15. júla. „Je o opise najkrajšieho príbehu lásky a vernosti,“ priblížil Chromík. Na víťazov čaká napríklad týždňová dovolenka pre celú rodinu, víkendové pobyty, šperky či peňažná výhra tisíc eur. Zvyšní účastníci môžu zas uspieť v tombole.

Stretnú sa aj dúhoví priaznivci

Na bratislavskom Námestí slobody sa v sobotu 22. júla uskutoční aj podujatie Dúhový Pride, ktoré podporuje viditeľnosť lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) ľudí na Slovensku. „Určený je pre všetkých, ktorí zdieľajú hodnoty inklúzie a rovnosti,“ uviedla za organizátorov Jana Mičeková.

Vzhľadom na prebiehajúcu predvolebnú kampaň prijali organizátori festivalu zásadu, že na ňom nebudú dávať priestor politickým stranám a jednotlivcom kandidujúcim v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. „Vystupujúci budú skôr z radov komunity, prípadne ľudia, ktorí nekandidujú,“ dodal Martin Macko zo združenia Dúhový Pride Bratislava.

Pripustil vystúpenie ministerky kultúry a ministerky spravodlivosti, ktoré nad podujatím prevzali záštitu.

Špecifickou otázkou 13. ročníka podujatia je podľa Macka bezpečnosť. „Nachádzame sa po teroristickom útoku v októbri minulého roku pred Teplárňou. Uvedomujeme si a vnímame, že ľudia aj z komunity majú obavy chodiť na verejné podujatia, ktoré sa venujú téme LGBTI ľudí. Chceme všetkých ubezpečiť, že dlhodobo spolupracujeme s políciou mestskou i štátnou, podujatie bude z tohto hľadiska zabezpečené,“ podčiarkol.

Ako reakciu na situáciu zvolili organizátori festivalu heslo Hrdí a nezničiteľní. „Chceme tým vyjadriť to, že LGBTI komunita na Slovensko bola, je a bude. Vždy bude súčasťou slovenskej spoločnosti bez ohľadu na hrozby, prekážky, násilie a snahy o vymazávanie. Je dôležité, aby sme sa pokúsili spolu žiť na báze rovnosti,“ povedal Macko. Organizátori tiež predstavili symbolické stelesnenie témy festivalu, ktorou je vlajka vyrobená z nezničiteľného materiálu.

(tasr, est)