Danko: Orbán ma v niečom motivuje, ale nie je pre mňa modlou. Gröhling zasa hovorí, že toto môže byť naše posledné slobodné leto

02_Danko_MZ Andrej Danko. Foto: Matúš Zajac

Uplynulý týždeň rezonovali na Slovensku aj výroky maďarského premiéra Viktora Orbána. Z rumunského Sedmohradska v nich okrem iného adresoval aj odkaz Maďarom žijúcim na Slovensku, keď hovoril o „práci pre vlasť na odtrhnutých územiach“. Aj o tejto téme debatovali v relácii TA3 V politike predseda SNS Andrej Danko a podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Andrej Danko vyhlásil, že takéto výroky nepatria do tohto obdobia: „Vždy som hovoril, že chcem pre Slovensko to, čo je najlepšie. Orbán má svoj pohľad na dejiny. Nesúhlasím s tým, že Slovensko je odtrhnuté územie.“

Zároveň pripomenul, že kedysi existovalo Uhorsko, nie veľké Maďarsko. „Maďari urobili veľa chýb. Nie je na mieste vracať sa do minulosti. Nesmieme opomínať obete maďarizácie. Verím, že takýto slovník sa nebude opakovať,“ dodal šéf národniarov.

Na druhej strane si však myslí, že Orbán toho urobil pre Maďarov veľa. A to je pre Danka motivácia, aby to isté mohol raz robiť pre Slovákov. „Je sa od neho čo poučiť,“ uviedol a narážal tým napríklad na niektoré jeho zahraničnopolitické a ekonomické kroky. „To však neznamená, že je dnes pre mňa modlou,“ prízvukoval.

Gröhling: Radšej sa budem učiť od politikov na Západe

Branislav Gröhling reagoval, že sa bude radšej učiť od politikov, ktorí sú na Západe, nie od Orbána či Putina. „Toto vyjadrenie ani nie že by nebolo nevhodné, ale ani nemalo prísť od Orbána. Takúto politiku, akú robí Orbán, chce robiť aj Danko a takúto politiku robil aj Fico. Je to taká politika diktatúry alebo korupcie či rozkrádania. Ak takúto politiku chcete niečím prekryť, tak vyťahujete takéto témy a útočíte na Európsku úniu, menšiny či na prezidentku,“ vysvetlil podpredseda SaS.

Dodal, že je vtipné, že Danko tvrdí, že Rusko nie je agresor a Ukrajina by mala dať okupované územia Rusku. „Na druhej strane, ak toto povie Orbán, tak vystupujete akože za Slovensko a bijete sa do hrude,“ povedal na margo Dankových slov. Gröhling si myslí, že jediné, o čo lídrovi SNS ide, je rozkradnúť Slovensko a potom ho predať do Ruska.

„Každý, kto rozumie ekonomike, musí chodiť do Ruska. Potrebujeme lacný plyn a lacné jadrové palivo,“ reagoval Danko. Považuje za falošné to, že na neho každý ukazuje prstom, no nezabudol opomenúť, že za tri roky vláda pre Slovensko neurobila nič. „SaS neurobila pre žiadnu oblasť nič. Ukázali ste svoj amaterizmus,“ oponoval Gröhlingovi. Podľa Danka, ak bude z Ruska lacný plyn, tak ho chce, aj keby sa všetci postavili aj na hlavu.

Ako po voľbách

Po parlamentných voľbách je pre Danka prioritou, aby Peter Pellegrini nešiel do vlády s ľuďmi ako Sulík, Kollár a Progresívne Slovensko. „Ak nám ľudia dajú dôveru, budem sa snažiť o najlepší výsledok pre SNS. Mám za sebou tri roky teroru od ľudí, ako sú títo,“ vyhlásil. Zdôraznil, že ak sa SNS dostane do parlamentu, jeho úlohou bude vykomunikovať ich spoločnú vládu so Smerom a Hlasom. Myslí si, že do vlády musia prísť skúsení lídri a že s predstaviteľmi Hlasu a Smeru sa podľa vlastných slov dokáže rozprávať.

Gröhling hovorí, že sa pozerá s obavami na to, čo príde. „Aby toto nebolo posledné slobodné leto, ktoré si budeme užívať,“ konštatoval. „Ak si tu vieme predstaviť vládu Smeru, SNS a Republiky, tak nás bude ťahať smerom do Ruska a nie smerom na Západ,“ doplnil. Preto má podľa neho SaS priority, ktoré by takýmto veciam zabránili. Viackrát spomenul aj programovú blízkosť liberálov s progresívcami.

Branislav Gröhling. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Otázka kandidáta na prezidenta

Danko by chcel, aby sa o post prezidenta usiloval opozičný kandidát. Ak sa SNS nedohodne so Smerom a Hlasom, chce poslať do boja vlastného kandidáta. Sú to však pre neho predčasné otázky. 

Strana SaS v súčasnosti neuvažuje nad postavením kandidáta do nadchádzajúcich prezidentských volieb. Ako uviedol Gröhling, ak sa exminister zahraničných vecí Ivan Korčok rozhodne kandidovať, SaS ho určite podporí.

„Samozrejme, boli by sme radi, keby to bol človek, ktorý bude pokračovať v hodnotách súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej. Korčok naozaj kontinuálne bude vedieť Slovensko smerovať na Západ, bude to liberálna slobodná krajina, bude to demokratická krajina a nebudeme sa tu pozerať niekde na Rusko,“ uviedol Gröhling.

(ta3, sita, red.)


Ďalšie články