X Corp zažalovala neziskovú organizáciu za výskum nenávistných prejavov na Twitteri

Elon Musk. Foto: TASR/AP Elon Musk. Foto: TASR/AP

Spoločnosť X Corp miliardára Elona Muska, ktorá vlastní sociálnu sieť X známu aj ako Twitter, žaluje organizáciu nezávislých výskumníkov, ktorých výskum zameraný na nenávistné prejavy kritizoval danú platformu. Firma obviňuje Centrum pre boj proti digitálnej nenávisti (CCDH), že nezákonne konala, aby „nenáležitým spôsobom získala prístup“ k jej údajom. Centrum reagovalo obvinením Muska, ktorý o sebe tvrdí, že je „absolutista slobody prejavu“, že sa snaží umlčať kritiku.

Správy o žalobe podanej v pondelok sa objavili krátko po ostrej výmene listov medzi X Corp a CCDH. Právnik sociálneho média Alex Spiro v ňom pohrozil právnymi krokmi, pričom poukazoval na údajné rozpory vo výskume CCDH, čo ona poprela. Žaloba, ktorú na súde pre severný okres v Kalifornii podala iná právnická firma, obsahuje aj ďalšie nové obvinenia a požaduje nešpecifikované odškodné, pretože kritické správy centra podľa nej stáli X Corp „najmenej desiatky miliónov dolárov“ v strate príjmov z reklamy.

Zároveň navrhuje úpravu žaloby, aby menovala aj podporovateľov CCDH, ktorí sú podľa nej zahraničné vlády s väzbami na mediálne spoločnosti, keď odhalia ich identitu.

Konkrétne žaloba kritizuje výskum a metodológiu centra a tvrdí, že úmyselne a nezákonne získavalo dáta z X, čím porušila jej pravidlá používania. CCDH vraj tiež získalo prostredníctvom tretej strany nepovolený prístup k dátam sociálnej siete prostredníctvom nástroja Brandwatch, ktorý pomáha zákazníkom monitorovať konverzácie o značkách na sociálnych médiách.

Centrum podľa X Corpu malo za cieľ cenzurovať opačné názory, s ktorými nesúhlasilo, na témy ako vakcíny proti covidu, reprodukčná zdravotná starostlivosť a klimatické zmeny. V dôsledku správ CCDH „niekoľko spoločností, ktoré priebežne inzerovali na X, okamžite pozastavilo výdavky na reklamu na X“, tvrdí žaloba.

Šéf neziskovky Imran Ahmed vo vyhlásení uviedol, že najnovšia právna hrozba zo strany Muska je „priamo z autoritárskej príručky ukazuje, že nič ho nezastaví, aby umlčal kohokoľvek, kto ho kritizuje“. Ahmed poukázal na to, že odkedy excentrický miliardár kúpil sociálnu sieť, nenávistné prejavy a dezinformácie sa na platforme „šíria ako lesný požiar“.

CCDH, ktoré má kancelárie v USA aj Spojenom kráľovstve, pravidelne publikuje správy o nenávistných prejavoch a škodlivom správaní na platformách sociálnych médií ako X, TikTok alebo Facebook. Dané správy sú pritom široko citované v médiách. V jednej správe, ktorú spomenutý Spiro ostro kritizoval, napríklad uviedlo, že Twitter „nereaguje na 99 percent“ nenávistných správ z účtov s odbermi Twitter Blue.

(sita)


Ďalšie články