Biely dom potvrdil Zelenského stretnutie s Bidenom budúci týždeň

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa budúci týždeň stretne vo Washingtone s prezidentom USA Joeom Bidenom. Správy amerických médií v piatok potvrdil Biely dom, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Americký prezident Joe Biden (vľavo) si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Marijinskom paláci počas neohlásenej návštevy v Kyjeve na Ukrajine v pondelok 20. februára 2023. Foto: TASR/AP Americký prezident Joe Biden (vľavo) si podáva ruku s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Marijinskom paláci počas neohlásenej návštevy v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Zelenskyj navštívi Washington po plánovanom prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Stretnutie s Bidenom, ako aj s členmi Kongresu USA sa uskutoční vo štvrtok 21. septembra.

„Bude to ich tretie stretnutie tu v Bielom dome, ktoré prichádza v kritickom okamihu,“ uviedol Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Zelenskyj sa bude na návšteve usilovať o potvrdenie podpory Spojených štátov pre svoju krajinu vo vojne proti Rusku. Biden a jeho demokrati aktuálne presadzujú ďalšiu vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu za viac ako 20 miliárd dolárov.

V americkom Senáte má Ukrajina od začiatku vojny širokú podporu oboch strán, v Snemovni reprezentantov však v poslednom čase vzrástla kritika pokračujúcej pomoci. V dolnej komore Kongresu majú tesnú väčšinu republikáni.

Zelenskyj naposledy navštívil Washington v decembri 2022. Stretol sa vtedy s Bidenom a vystúpil s prejavom pred oboma komorami Kongresu. Spojené štáty dosiaľ poskytli alebo prisľúbili Ukrajine vo vojne rozpútanej Ruskom pomoc za viac ako 70 miliárd dolárov.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac