Ukrajinská armáda tvrdí, že pri Bachmute prerazila ruské obranné línie

Predstavitelia ukrajinskej armády v pondelok vyhlásili, že ich ozbrojeným silám sa počas prudkých bojov podarilo prelomiť ruské obranné línie neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny.

Boje na frontovej línii pri Bachmute v Doneckej oblasti Ukrajinskí vojaci jazdia na terénnych vozidlách na frontovej línii neďaleko mesta Bachmut v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

„V Bachmute a okolí neustále prebiehajú prudké boje, no vďaka úspešnému postupu našich jednotiek sa nám podarilo preraziť nepriateľské línie,“ vyhlásil veliteľ ukrajinských pozemných vojsk Olexandr Syrskyj.

O Bachmut v Doneckej oblasti sa intenzívne bojuje už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022. V Bachmute žilo pred vypuknutím vojny približne 70-tisíc ľudí.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac